Zo gaat dat in China

Je wéét het natuurlijk wel. En iedereen heeft er wel eens over gehoord. Dat ze in China en andere minder democratisch geleide landen af en toe wat dwang gebruiken in de topsport. En dat ze jong, héél jong, met die dwang beginnen.

Maar als je het weer eens van héél dichtbij ziet, zoals op deze foto, dan schrik je er toch weer van. Tenminste, dat had de redactie van nrc.next gisteren, bij het uitzoeken van de foto voor de pagina In Beeld.

Schokkend, dat was toch wel het algemene oordeel over de foto van dit jongetje dat wordt ‘opgerekt’ vlak voor een trainingssessie op een turnschool in Jiaxing. Horrordetail: de voet van de trainer, rechtsboven, op de kuit van de kleuter. Persbureau Reuters, die de foto aanbiedt, schrijft erbij dat het een sportschool betreft voor kinderen tussen de vier en zeven jaar oud. Ook wel een detail dat even indruk maakt.

De foto is onderdeel van een serie waarop nog veel meer kinderleed (mogen we dat zo noemen, ja dat mogen we zo noemen) in dezelfde sportschool te zien is. Meisjes die met pijn vertrokken gezichtjes staande op één been hun andere been kaarsrecht langs hun oor trekken. Kleine, magere, kinderlijfjes die naast elkaar aan rekstokken hangen.

Maar toen dachten we ineens: misschien zijn kinderen wel gewoon heel lenig. En gebeurt dit wellicht ook in Nederlandse turnscholen?

We wisten het antwoord eigenlijk niet goed.