Zestien tips over geweld in tram A'dam

De Amsterdamse politie heeft zestien „bruikbare tips” binnengekregen na verspreiding van videobeelden waarop de vermoedelijke daders te zien zijn van een mishandeling van een man in een Amsterdamse tram.

Dat zegt een woordvoerder van de politie. Op 1 augustus werd een 26-jarige man op lijn 3 zwaar mishandeld toen hij een opmerking maakte over het gedrag van twee andere reizigers. Deze spuugden herhaaldelijk op de vloer van de tram. Op het moment dat de man daar wat van zei, riepen de twee hun vrienden te hulp, die zich achterin de tram bevonden. Vervolgens stortte de groep, die intussen uit zeven of acht personen bestond, zich op de man. Toen de tram bij een halte stopte, zette het geweld zich buiten voort. „Ik viel op mijn rug. Ze zijn met mijn hoofd gaan voetballen”, zei het slachtoffer op de stadszender AT5. Ook is hij gestoken in zijn achterhoofd, borst en hals.

Het slachtoffer heeft op diverse plekken hechtingen en heeft een lichte hersenschudding, maar maakt het verder goed, aldus de politie. Een direct gestarte zoekactie naar de daders leverde een vijftienjarige verdachte op. Hij kon kort na het incident worden aangehouden. Hij is echter weer vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs, maar is volgens de politie nog wel verdacht. De politie is nog op zoek naar de andere personen uit de groep en roept middels het vrijgeven van de videobeelden de hulp in van het publiek. Maandag besloot de politie de beelden op internet te zetten.

Een woordvoerder van de politie zegt dat intussen „de nodige voortgang is geboekt” in het onderzoek. Hij wilde niet ingaan op de vraag of de tips leiden naar de vijftienjarige verdachte. Volgens hem is dat informatie die de zaak mogelijk kan schaden.

De beelden, die gemaakt zijn door een bewakingscamera in de tram, werden overgenomen door diverse media, waaronder De Telegraaf en AT5.

De VVD in Amsterdam vindt dat mensen die zich veelvuldig schuldig maken aan het plegen van overlast in bussen, trams of metro een permanent ov-reisverbod zouden moeten krijgen.