Zelfs Amsterdam is nog steeds 'n kopersmarkt

De huizenmarkt in Amsterdam lijkt volgens de cijfers iets aan te trekken.

Maar de echte opleving zal maar heel langzaam gaan, verwachten makelaars.

KLM miniatuurhuisjes als gift voor passagiers uit de ' World Business Class' nrs.1,2,14,23,26,26,29,32,47,49,56. foto VINCENT MENTZEL/NRCH ==F/C==In de Wolken,30 september 2003 Vincent Mentzel

Daniëlle Dijkstra veegt nog snel haar tuin. Over tien minuten staat de koper van haar huis voor de deur. Gisteren was de overdracht van de benedenwoning aan de Postjeskade in Amsterdam-West. De woonkamer met de oranje muur is gezogen, de donkergele keuken is gesopt, alleen de paarse slaapkamer is nog wat stoffig.

„Het huis is gelukkig snel verkocht”, zegt Dijkstra opgelucht. „Het heeft slechts twee weken te koop gestaan. Gelukkig maar, want ik had al een nieuwe woning gekocht in Haarlem.” Dijkstra vroeg 240.000 euro en hoefde slechts 5.000 euro te zakken.

Rosalinde Nierop, de koper, komt binnen en doet een dansje in de woonkamer. Ze is dolblij met haar nieuwe huis. „De tuin is geweldig. Ik laat het schuurtje afbreken en in de plaats laat ik een volledig geïsoleerde studio bouwen.” Nierop is operazangeres en ambtenaar bij de gemeente Amsterdam. Voorheen repeteerde ze op de zolder boven haar huurwoning aan de Kinkerstraat, maar dat kan niet meer vanwege geluidsoverlast. „Het is ontzettend moeilijk om een geschikte huurwoning te vinden in Amsterdam. Bovendien vind ik een koophuis een goede investering.” Nierop trekt zich weinig aan van de onzekerheid die andere potentiële huizenkopers zeggen te voelen van de plannen die een nieuw kabinet heeft met de woningmarkt. Ze zocht een jaar naar een nieuw huis. In februari nam ze een makelaar in de arm.

Een verkooptijd van twee weken is snel, blijkt uit recente cijfers. Volgens de woningmarktrapportage van de Amsterdamse Gerard W. Bakker Makelaars is de gemiddelde verkooptijd in De Baarsjes – dat nu deel uitmaakt van stadsdeel West – 46 dagen. Het landelijk gemiddelde was volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) in het tweede kwartaal 129 dagen. In Rotterdam staat een woning gemiddeld 126 dagen te koop, in Den Haag 101 dagen en in Utrecht 82.

Amsterdam, dat van oudsher een beweeglijker woningmarkt kent dan de rest van Nederland door onder meer het grote aandeel sociale huurwoningen, lijkt zich enigszins te herstellen van de crisis van 2008/2009. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde vorige week dat van de woningmarkt in de vier grote steden die in Amsterdam zich het snelst herstelt. Bovendien liggen de meeste nieuwbouwprojecten in de hoofdstad stil, wat de woningmarkt krapper maakt.

Amsterdamse makelaars bevestigen het beeld. „De markt trekt weer aan”, zegt Gernant van Alphen van Anna Sprenger Makelaardij, de makelaar van koper Rosalinde Nierop. „Mensen zien dat de markt niet instort. Het gaat nu iets beter dan een paar maanden geleden, maar of die trend doorzet weet ik niet.” Zijn collega Kees-Jan Brinkman van Aemestelle Makelaars, die verkoper Daniëlle Dijkstra bijstaat, is het ermee eens. „Een huis als dit aan de Postjeskade stond een tijd geleden misschien twee tot drie maanden te koop. Nu is dat binnen twee, drie weken verkocht. Bovendien is de rente laag. En mensen zijn het beu te wachten tot de crisis voorbij is.” Het blijft een kopersmarkt – er is veel keuze, voor lagere prijzen dan vroeger – maar „mensen worden weer wat zenuwachtiger”. Brinkman: „Woningen voor starters van zestig tot vijfenzestig vierkante meter lopen nu beter dan een tijdje geleden, maar het hogere segment staat nog steeds lang te koop.”

Je moet voorzichtig zijn met uitspraken dat we nu uit de crisis zijn, meent Almar Bakker van Gerard W. Bakker Makelaars. Zijn kantoor publiceert elk kwartaal analyses van de huizenmarkt in de gemeente Amsterdam. „Als verkopers denken dat het weer goed gaat, vragen ze onrealistische prijzen voor hun woning. Je ziet het nu al in IJburg: de vraagprijs is er gemiddeld 15 procent te hoog.” Volgens Bakker hebben mensen die daar een paar jaar geleden een woning hebben gekocht en nu willen verkopen, de grootste moeite om uit de kosten (hypotheek plus kosten koper) te komen. „Een restschuld van tienduizenden euro’s is geen uitzondering. Zeker als mensen móéten verkopen, bij bijvoorbeeld een scheiding.”

In Amsterdam stonden in het tweede kwartaal ruim zesduizend woningen te koop. In het eerste kwartaal van 2008, toen alles volgens Bakker nog rustig leek, maar de crisis zich al begon af te tekenen in de woningmarktcijfers, waren dat er nog drieduizend. „Het verschil is bijna griezelig.”

Dan valt toch bijna niet vol te houden dat de woningmarkt in Amsterdam weer bloeit? Ongeacht de positieve CBS-cijfers? „De situatie is zeker positief ten opzichte van 2009”, zegt Peter Stefels, vicevoorzitter van de Makelaars Vereniging Amsterdam (MVA) en makelaar bij Key & Stefels. „De positieve cijfers weerspiegelen de goede maanden maart en april.” Het CBS beschouwt een woning pas als verkocht als de transactie wordt geregistreerd bij het Kadaster. De NVM telt een verkoop al als het koopcontract is getekend. „In maart en april hadden we meer afspraken, snellere reacties, meer verkopen. Tot ongeveer half mei. Toen werden kopers afwachtend. De verkiezingen hebben mensen terughoudend gemaakt.”

Bakker is desondanks positief over de langere termijn. „Ik verwacht dat de opleving op de woningmarkt zeker zal komen. Maar heel langzaam. Ik denk dat nu de bodem is bereikt.” Zijn collega en MVA-bestuurder Stefels merkt dat kopers nog steeds afwachtend zijn. „Het aantal bezichtigingen is de afgelopen tijd nog wel wat gestegen, maar uit die kijkers is nog weinig gekomen. Mensen willen weten wat de overheid gaat doen met de hypotheekrenteaftrek.”

    • Jan Benjamin