Winkelen

Alle vierendertig H&M-winkels in Stockholm negeren zal moeilijk gaan als je er een dagje wilt winkelen. Ze zitten tegenover elkaar in de straat, of naast elkaar, soms met maar één andere winkel ertussen. Maar leuke en uniekere alternatieven zijn er in overvloed, vertelt Mark Ellis. „H&M verslaat ons dan wel in aantal, maar wij hebben toffere spullen”, lacht hij. Ellis is één van de oprichters van vintagezaak Beyond Retro. De winkel komt oorspronkelijk uit Londen, maar heeft inmiddels al drie filialen in de Zweedse hoofdstad. In de winkels waan je je in de jaren zeventig of tachtig: rekken vol verschoten jeansjasjes, kleurige jurken, leren jasjes, een enorme collectie pumps, laarzen en hoeden tegen niet al te hoge prijzen. „Er zitten redelijk wat tweedehands zaken in Stockholm, maar de meeste zijn opgezet uit liefdadigheid”, weet Ellis.

Veel leuke snuffeltweedehandszaakjes zitten op het zuidelijke eiland Södermalm, vlakbij de oudste Beyond Retro-zaak, in het hippe buurtje SoFo – dat staat voor South of Folkungatan. Daar zijn ook veel design- en interieurwinkels te vinden.

Beyond Retro, Åsögatan 144, Brännkyrkagatan 82 en Drottninggatan 77

Lisa Larsson Secondhand Stockholm, Bondegatan 48

Design, maar ook kitsch: Coctail, Skånegatan 71

    • Annemarie Kas