Waarom staan dieren in de wei vaak dezelfde kant op?

Als ik langs weilanden rij, zie ik dat koeien, schapen en paarden bijna allemaal met hun kop in dezelfde richting lopen en grazen, mailt Fred Koelmans uit Purmerend. Hij dacht altijd dat dat vanwege het weer was. „Het is comfortabeler om met je kont naar de wind en regen toe te staan. Maar zelfs nu met het mooie weer is het niet anders. Hoe komt dat?”

Boer Martin Grooteschaarsberg uit Luttenberg in Overijssel moet hartelijk lachen om de vraag. „Ja dat klopt”, zegt hij. Ook op zijn boerderij staan alle koeien met hun kop dezelfde kant op in de wei. Volgens hem heeft het toch echt met het weer te maken. „Ze vinden de wind niet prettig en staan daarom altijd met hun kont naar de wind toe”, vertelt hij. Wanneer de wind draait, gaan de koeien de andere kant op staan.

Als de dieren met hun gezicht naar de wind toe zouden staan, zou er veel opwaaiend stof in hun ogen en neusgaten komen, legt boerin Angelique Buys van de Gerda Hoeve in Schijf, in Noord-Brabant uit. Bij haar op de boerderij lopen koeien, schapen en paarden rond. „Hun neusgaten zijn veel groter dan de onze en ze hebben niets om de gaten te beschermen.”

Maar als het windstil is dan? „Hoefdieren staan dezelfde kant op omdat ze een hekel aan regen en wind hebben én er niet van houden als felle zon in hun gezicht schijnt ”, zegt Hans Orbons, medewerker educatie bij Safaripark Beekse Bergen.

Wat ook meespeelt, is dat ze de leider van de kudde volgen, vertelt Martin Grooteschaarsberg. Die besluit waar de groep gaat grazen en wanneer het tijd is om van richting te veranderen. „Wie de leider is vechten ze gewoon uit. Er is altijd een de brutaalste, net als in de maatschappij.”

De dieren op de boerderijen doen wel meer dingen allemaal hetzelfde, ziet Angelique Buys. „Vooral de koeien zijn echte gewoontedieren. Als ze gemolken worden of eten krijgen, lopen ze altijd achter elkaar via dezelfde route in de wei naar de stal.”

Ondanks dat het in Nederland veel waait en regent, staan de dieren uit Safaripark Beekse Bergen als ze de keuze hebben het liefst buiten, zegt Hans Orbons. Schotse hooglanders en schapen hebben minder moeite met slecht weer dan de meer exotische dieren in het park, zoals zebra’s en giraffen, zegt hij. „Die willen bij regen direct de stal in.”

De koeien van Martin Grooteschaarsberg staan van half november tot begin april op stal. „Ze kunnen niet goed tegen de nattigheid en kou.” Als ze dan weer naar buiten mogen in de lente worden ze volgens hem „helemaal dol in de kop”.

Thessa Lageman

    • Thessa Lageman