Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Het Nederlandse bedrijf Space Experience Curaçao (SXC) zegt van plan te zijn om op 1 januari 2014 het eerste ‘Lynx’ ruimtevliegtuig de ruimte in te sturen. De Lynx moet toeristen naar een hoogte van ten minste 50 kilometer brengen. De Antilliaanse overheid ondersteunt het project en KPMG ondersteunt de zoektocht naar meer investeerders. Het bedrijf heeft nog geen toestel en het is onduidelijk hoe het dat denkt te kunnen ontwikkelen en bouwen.Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Portret van een Talibaan-eenheid in Afghanistan. Zelden hebben de Talibaan, dé vijand van het Westen, journalisten toegelaten om te laten zien hoe ze leven en vechten. De Noorse journalist annex cameraman Paul Refsdal slaagde erin een paar weken op te trekken met een groep strijders in een hooggebergte in het oosten van het land. Wat zijn het voor mannen en wat drijft hen? Refsdal legt vast hoe ze westerse troepen aanvallen en hoe ze in het dagelijkse leven opereren. Uiteindelijk wordt hij zelf door hen gegijzeld, als represaille voor een tegenaanval van Amerikaanse militairen.Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/DenHaag vandaag. Onder meer een gesprek met de advocaat van de moeder wier zoontje gisteren werd ‘ontvoerd’ door de gezinshulp omdat hij verwaarloosd zou worden. Ned.2, 22.15-22.40u.

praatprogramma

Spraakmakende zaken. Serie waarin Paul Rosenmöller praat met een gast over brandende kwesties uit het recente verleden. Vanavond Gerd Leers, die begin dit jaar met een riante wachtgeldregeling ontslag nam als burgemeester van Maastricht. Hij was in opspraak gekomen door de koop van een Bulgaarse vakantievilla van een bedrijf waarvan een van zijn ambtenaren mede-eigenaar was. Ned.2, 21.20-22.00u.

informatief

This World: Stolen Brides. Reportage van Lucy Ash uit Tsjetsjenië, waar de bevolking worstelt met de vaak tegenstrijdige eisen van de Russische wet, de sharia en Tsjetsjeense tradities. Een van die tradities is het bruid stelen: jonge vrouwen worden op straat ontvoerd en moeten vervolgens trouwen met een man die ze nog nooit ontmoet hebben. In de week tussen de ontvoering en het huwelijk onderhandelen de families met elkaar onder leiding van een mullah die moet zien te voorkomen dat de zaak uitloopt op een bloedbad. BBC 2, 20.00-21.00u.

The Secret Tourist. Consumentenprogramma over de vele manieren waarop toeristen kunnen worden opgelicht. Vandaag de ‘pittoreske route’-trucs van taxichauffeurs, een morsig hotel in Tunesië en de gevaren die loeren in een zwembad.BBC 1, 22.00-23.00u.

documentaire

Krieg in der Arktis. Twee na elkaar uitgezonden documentaires over de Duitse inval in Noorwegen en Denemarken in april 1940. Met filmmateriaal uit archieven en privébezit wordt het verhaal gereconstrueerd van ‘Operation Weserübung’: de voorbereidingen, de uitvoering en de gevolgen voor de lokale bevolking. In deel 2 (om 21.05u) het offensief van Finnen en Duitsers in de winter van ’41 om Moermansk in te nemen en de spoorweg naar Leningrad te blokkeren. De operatie eindigt in een fiasco: na een paar kilometer strandt de expeditie in de ijskoude, onherbergzame toendra. Alleen in Lapland accepteert de bevolking de Duitsers, die daar zelfs gezinnen stichten met lokale vrouwen. Totdat het leger zich in ’44 moet terugtrekken en deze vrouwen zich moeten verantwoorden voor hun betrekkingen met de vijand. Arte, 20.15-22.00u.

The Normans: Conquest. Tweede deel van drie, over de rol van de Noormannen in de geschiedenis van Groot-Brittannië. Willem de Veroveraar dwong de Britten en Ieren een nieuwe aristocratie op, maakte korte metten met elke vorm van oppositie en bouwde talloze burchten en kathedralen om de bevolking te intimideren en onder controle te houden. De Britten pasten zich aan, taal en cultuur ondergingen grote veranderingen. BBC 2, 22.00-23.00u.

Beauty Parlor in Rio. In Brazilië is esthetische chirurgie bijzonder populair. Geen probleem voor rijkere dames, maar wel voor de economisch zwakkeren. Gelukkig is daar prof. dr. Ivo Pitanguy, een man die fortuin maakte met plastische chirurgie bij de groten der aarde. Hij beschouwt het nu als zijn missie om ook minder bemiddelde vrouwen van dienst te zijn. De inkomsten die Pitanguy haalt uit de puur esthetische herstelwerkzaamheden gebruikt hij voor de meer serieuze operaties, die hij gratis uitvoert: aangeboren misvormingen, brandwonden en de gevolgen van ongevallen.Canvas, 23.00-23.55u.

amusement

In therapie. Serie waarin psychotherapeut Paul Westervoort (Jacob Derwig) elke aflevering een patiënt ontvangt. Op woensdag is het de beurt aan de 16-jarige topturnster Sophie (Gaite Jansen). Ned.2, 22.40-23.15u.

sport

EK Zwemmen. Live verslag van de halve finales en finales van het EK in Boedapest. Presentatie: Henry Schut. Commentaar bij de wedstijden van Jeroen Grueter, interviews door Martin Vriesema. Studiogasten zijn Johan Kenkhuis en Ranomi Kromowidjojo.Ned.2, 16.55-18.55u.