Uitgaan

Ja, alcohol is duur in Zweden, lacht Christopher Jahns, „maar we drinken er niet minder om”. Hij werkt bij de nieuwe Stockholmse club Magenta en vertelt dat het nachtleven in Zweden van donderdagavond tot en met zaterdag de moeite waard is.

De trendy en hippe clubscene vind je rond Stureplan, in de chique wijk Östermalmstorg. „Daar gaat het om zien en gezien worden”, vertelt Christopher. Als je niet stijlvol bent gekleed, kom je een club hoe dan ook niet in. Toeristen raadt hij sowieso aan om een beetje op tijd te komen – „zo rond 1 uur ’s nachts” – want als de club vol is of er staat een rij, kun je alleen nog naar binnen als je de eigenaar of degene die bij de deur staat, kent. Veel clubs zijn open tot 3 of 5 uur, het deurbeleid is strikt en de leeftijdsgrens is vaak 23 of 25 jaar, zeker voor mannen. Wil je liever gewoon de kroeg in, dan raadt Christopher Jahns het zuidelijke eiland Södermalm aan. „Daar zijn meer pubs, kroegen en barretjes. Het is er wat relaxter.”

Clubs op en rond Stureplan:

Magenta, Regeringsgatan 61

Whiteroom, Jakobsbergsgatan 29 (dit is de ‘grote broer’ van Magenta)

Collage, Ingmar Bergmansgatan 2

Kroegjes in Södermalm:

Café String, Nytorgsgatan 38

Östgötakällaren, Östgötagatan 41

Pet Sounds Bar, Skånegatan 80