Strand

Vrouwelijke militair op wacht bij het Koninklijk Paleis te Stockholm,Zweden .foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Stockholm ,16 augustus 2005 Vincent Mentzel 2005

Je zou het niet verwachten in Scandinavië, en het is er ook niet elke zomerdag warm genoeg voor. Maar de Stockholmers zijn er wel behoorlijk trots op, vertelt Birgitta Palmer: het water tussen de veertien eilanden waarop de stad is gebouwd, is schoon genoeg om erin te zwemmen. Er zijn een paar populaire stadsstranden, waar Stockholmers graag heen gaan zodra het lekker weer wordt in de lente. Zelf gaat Palmer het liefst naar Fredhällsbadet, op het westelijke puntje van het eiland Kungsholmen. Daar is het rustig en je kunt een eigen plekje op de kliffen uitzoeken. „Veel jongeren gaan graag naar Rålambshovsparken, of Rålis zoals wij het in de stad noemen. Daar is het drukker. Vlakbij dat park zit ook Smedsuddsbadet, een strandje vanwaar je gemakkelijk het water in duikt.” In de zomer zijn er barretjes geopend en ligt jong en oud door elkaar. Vriendengroepen zitten er te kaarten en biertjes te drinken, gezinnen zitten verderop op een kleed te picknicken of spelen een potje jeu de boules.

Rålambshovsparken, aan het einde van Norr Mälarstrand op Kungsholmen

Smedsuddsbadet, door Rålambshovsparken heenlopen, aan het einde van Smedsuddsvägen

Långholmen, een strandje in het noorden van het ‘groene eiland’ van Stockholm: Långholmsmuren.

Fredhällsbadet, op het eiland Kungsholmen aan het einde van Snoilskyvägen

    • Annemarie Kas