Steward die vluchtte via glijbaan riskeert zeven jaar cel

Hij kan zeven jaar cel krijgen voor onder meer het in gevaar brengen van passagiers. Maar voor zijn collega’s is steward Steven Slater uitgegroeid tot een ware held. De flight attendant kreeg het zo op zijn heupen dat hij een passagier uitschold en vervolgens via de noodglijbaan het vliegtuig verliet.

Het incident deed zich maandag voor op een vlucht van Pittsburgh naar New York. Geland op JFK vroeg Slater (39) de passagiers zoals gebruikelijk nog even te blijven zitten. Toen Slater een vrouw aansprak die wel al haar bagage uit de lockers haalde, begon de vrouw te schelden en Slater kreeg een mep met de bagage in zijn gezicht. De getergde steward begon vervolgens een ware scheldpartij via de intercom, zei dat-ie het helemaal had gehad met deze baan, griste nog een biertje mee en verliet via de noodglijbaan het vliegtuig. Hij reed naar zijn huis in New Jersey, waar hij van zijn bed werd gelicht door de politie. Slater is op borgtocht vrij, maar moet op 7 september voor de rechter verschijnen.

Stewards en stewardessen vertellen in The Washington Post dat ze begrip hebben voor de actie van Slater. „Hij is de Thelma en Louise van de flight attendants”, zegt Sara Keagle. „Hij kwam niet alleen op voor de rechten van stewards, maar voor iedereen die ooit zijn baan heeft gehaat”, meent Bobby Laurie, een steward uit San Francisco. Ook anderen kunnen de actie van Slater waarderen: op Facebook heeft hij ondertussen 90.000 vrienden.

Animatiefilm en links op nrc.nl/buitenland