Santos en Chávez herstellen banden

De nieuwe president van Colombia, Juan Manuel Santos, en president Hugo Chávez van Venezuela hebben gisteren de diplomatieke banden tussen de buurlanden hersteld. Onderdeel van de overeenkomst is de oprichting van een gezamenlijke veiligheidscommissie. Venezuela heeft verder toegezegd haar schulden aan Colombiaanse exporteurs van naar schatting 800 miljoen dollar (609 miljoen euro) af te betalen.

De spanningen tussen de twee landen liepen vorige maand op, toen de Colombiaanse regering Venezuela er voor het eerst publiekelijk van beschuldigde gastvrijheid te verlenen aan 1.500 linkse rebellen van de FARC en het kleinere ELN (Nationaal Bevrijdings Leger). Venezuela verbrak hierop alle diplomatieke banden met Colombia en zou extra militairen naar de grens hebben gestuurd.

Gisteren kwamen Santos, die afgelopen zaterdag is geïnaugureerd, en Chávez bijeen in de Colombiaanse stad Santa Marta om het conflict te bespreken. De ontmoeting was opmerkelijk omdat Santos’ voorganger, Álvaro Uribe, meer dan eens openlijk zijn afkeer van Chávez liet blijken, en andersom.

Zelf was Santos als minister van Defensie onder Uribe verantwoordelijk voor diens harde strijd tegen de linkse rebellen.

„We hebben besloten het boek te sluiten en naar de toekomst te kijken”, zei Santos na afloop op een persconferentie. Voorzichtig zei hij dat de betrekkingen „gestaag maar zeker” moeten verbeteren.

De socialistische leider Chávez op zijn beurt zei dat Colombia kan rekenen op zijn vriendschap en „de affectie van heel Venezuela”. „We moeten leren samenleven. Onze vreedzame revolutie vormt geen enkele bedreiging voor Colombia.” Chávez herhaalde dat Venezuela de aanwezigheid van linkse rebellen niet toestaat en ook nooit zal toestaan.

Colombia en Venezuela hebben economisch belang bij een vreedzame relatie. De handel tussen beide landen bedraagt ongeveer 7 miljard dollar (5,3 miljard euro) per jaar. (AP, Reuters, BBC)