Paul Kagame met grote meerderheid herkozen

President Paul Kagame heeft de verkiezingen van maandag in Rwanda zoals verwacht met een overweldigende meerderheid gewonnen. Kagame kan volgens de voorlopige stembusresultaten in elf van de dertig kiesdistricten rekenen op 92,9 procent van de stemmen.

„Dit is de overwinning van de bevolking van Rwanda”, nam Kagame in het Amahoro-voetbalstadion in de hoofdstad Kigali een voorschot op de definitieve verkiezingsuitslag. Duizenden aanhangers vierden gisternacht feest in het stadion.

De overwinning van Kagame ligt in de lijn der verwachting. Economen en diplomaten roemen de 52-jarige ex-generaal voor zijn onvermoeibare inzet bij de wederopbouw van Rwanda na de genocide van 1994. Mensenrechtenorganisaties wijzen er tegelijkertijd op dat er onder Kagame steeds minder ruimte is voor afwijkende geluiden. Aan de verkiezingen deden drie andere kandidaten mee, namens partijen die dicht bij het regerende Rwandees Patriottisch Front van Kagame staan. Drie oppositiepartijen mochten niet meedoen, volgens de Rwandese autoriteiten omdat ze niet de juiste aanmeldprocedure hadden gevolgd of omdat hun leiders de wet hadden overtreden. De oppositiepartijen spreken daarentegen van intimidatie door de overheid.

Kagame won de verkiezingen in 2003 met 95 procent van de stemmen. Na zijn gisteren gewonnen tweede ambtstermijn moet hij volgens de Rwandese grondwet terugtreden. (Reuters, AP, AFP)

Lees een opinieartikel over de herverkiezing van Kagame op pagina 17