Nederland wél naar installatie Bouterse

De Nederlandse ambassadeur in Paramaribo zal morgen gewoon de installatie van Desi Bouterse als president bijwonen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt geen reden te hebben hiervan af te zien.

Het departement reageert daarmee op uitlatingen van de aankomende minister van Buitenlandse Zaken van Suriname, Winston Lackin. Die zei vandaag tegen persbureau ANP dat de ambassadeur niet welkom is: „De Nederlandse regering heeft geen respect voor de bevolking van Suriname en onze democratisch gekozen president is niet welkom in Nederland. Dan is de Nederlandse ambassadeur ook niet welkom bij de inauguratie van ons staatshoofd”, aldus Lackin.

Buitenlandse Zaken wil niet verder op de kwestie ingaan, maar verwijst naar een formele Surinaamse uitnodiging die 3 augustus is ontvangen: „De ambassadeur heeft aangegeven de inauguratie van de democratisch gekozen president van Suriname te zullen bijwonen. Nederland heeft altijd een zakelijke en betrokken relatie met Suriname nagestreefd en gezegd dat functionele contacten zullen worden onderhouden met de nieuwe Surinaamse regering en zijn staatshoofd.”

De relatie met Suriname is verslechterd in de aanloop naar de installatie van Bouterse, die in Nederland bij verstek tot elf jaar is veroordeeld wegens drugshandel. Ook is hij in Suriname hoofdverdachte in de strafzaak rond de Decembermoorden, waarbij vijftien tegenstanders van het militaire bewind werden gedood.