Nederland kort

40 meldingen van seksueel misbruik in jeugdzorg in 3 weken

Den Haag. In ongeveer drie weken tijd zijn veertig meldingen binnengekomen van seksueel misbruik van kinderen die onder verantwoordelijkheid van de overheid zijn geplaatst in jeugdzorginstellingen en pleeggezinnen. De meldingen zijn binnengekomen bij het telefonisch meldpunt van de zogeheten commissie-Samson, die onderzoek doet naar het seksueel misbruik. Het meldpunt werd op 19 juli geopend. De commissie-Samson onderzoekt de signalen van seksueel misbruik van minderjaren die onder verantwoordelijkheid van de overheid gedwongen zijn geplaatst in (rijks)jeugdinrichtingen, internaten, kindertehuizen en pleeggezinnen. De veertig meldingen komen van slachtoffers en andere betrokkenen. Het gaat zowel om actuele gevallen als meldingen over misbruik in het verleden, aldus een woordvoerder . (ANP)

Vuurwerkramp kan gevolg inbraak zijn

Door een onzer redacteuren

Enschede. De vuurwerkramp in Enschede in 2000 zou veroorzaakt kunnen zijn door een inbraak op het terrein van vuurwerkopslag SE Fireworks. Volgens forensisch onderzoeker Bas van den Heuvel van bureau MSNP heeft de politie in 2005 sporen van inbraak gevonden op een van de sloten waarmee de opslagplaatsen op het terrein waren afgesloten. Leden van het onderzoeksteam hebben toen op basis van nieuwe forensische inzichten de gegevens over de sloten bekeken, zegt hij. Van den Heuvel sluit niet uit dat er met hulp van medewerkers van SE Fireworks toegang is verschaft tot het terrein zelf, en dat daarna in een van de opslagplaatsen is ingebroken. Bij het verplaatsen van dozen is er vuurwerk afgegaan, veronderstelt hij.

Eikenprocessierups nu overal in ons land

WAGENINGEN. De eikenprocessierups heeft definitief heel Nederland veroverd. De afgelopen dagen zijn vlinders van de rups aangetroffen in de Groningse gemeenten Ter Apel, Musselkanaal en Sellingen. Daarmee is de laatste ‘rupsvrije’ provincie van het land nu ook gekoloniseerd door het diertje.De rups laat duizenden brandhaartjes los die oogklachten, benauwdheid en jeuk kunnen veroorzaken bij mens en dier. (ANP)