Muziek The Beatles voorlopig niet online te koop

De liedjes van The Beatles zijn voorlopig niet te koop in de online muziekwinkel iTunes. Yoko Ono, weduwe van John Lennon, heeft de hoop dat The Beatles het digitale tijdperk binnentreden, voorlopig de bodem ingeslagen. „Ga niet zitten wachten op het moment dat The Beatles-songs worden verkocht op iTunes of andere online muziekwinkels”, zei ze onlangs tijdens een bijeenkomst waar ze een nieuwe televisiedocumentaire over Lennon, LENNONNYC, presenteerde.

Ono wilde niet ingaan op de reden waarom The Beatles niet verschijnen op iTunes. „Er is een element in de onderhandelingen waar we gewoon niet gelukkig mee zijn”, zei ze. Eerdere pogingen van computerbedrijf Apple, eigenaar van iTunes, om The Beatles op het online muziekkanaal te krijgen, mislukten. Overigens noemde Ono de bestuursvoorzitter van Apple, Steve Jobs, een „briljante man”.

De huidige onderhandelingen worden gevoerd door de overgebleven Beatles, Paul McCartney en Ringo Starr, en de weduwen Yoko Ono en Olivia Harrison. The Beatles zijn één van de weinige bands die nog niet te vinden zijn in webwinkels.

De documentaire LENNONNYC wordt op 22 november in Amerika op televisie vertoond en richt zich vooral op de tijd dat het stel in New York verbleef, tussen 1971 en 1980. Op 9 oktober 2010 zou John Lennon 70 jaar zijn geworden; 8 december is het dertig jaar geleden dat hij werd vermoord in New York.

Zijn moordenaar Mark David Chapman (55) zit nog altijd vast. Later deze maand zal zijn zaak worden herzien. Yoko Ono heeft al aangekondigd zich te keren tegen de vrijlating van Chapman. Ze vreest voor haar leven en dat van haar twee zonen. (Reuters)