Mijn naam staat voor een gezonde manier van leven

Carlos Lens in All Sports Amstelveen. Foto Peter de Krom Carlos Lens (38) Studie: Centraal Instituut Opleiding Sportleiders (CIOS) Eigen bedrijf: Carlos Lens. Hij is onder meer personal trainer van enkele bekende Nederlanders en had hij veel tv optredens bij De Gouden Kooi en Big Diet. Ook heeft onlangs zijn eigen workout dvd uitgebracht. NRC Next loopbaan van 11-08-2010. Foto: Peter de Krom

Naam: Carlos Lens

Leeftijd: 38 jaar

Studie: Centraal Instituut Opleiding Sportleiders (CIOS)

Eigen bedrijf: Carlos Lens, personal trainer.

Ben je altijd een sporter geweest?

„Ik deed vroeger op hoog niveau aan korf- en basketbal. Mijn vader vond de mts een goede keus. Maar ik was daar doodongelukkig. Na twee jaar ben ik gestopt en naar het CIOS gegaan. Daar deed ik voor het eerst aerobic. Bewegen op muziek uit discotheken, het was geweldig. Ik werd instructeur. En vlak daarna presenter, in de aerobicwereld zijn dat de beste mensen binnen het vak. Als je bij de toptien van het land zit, kun je goed bijverdienen. Je wordt gevraagd voor evenementen en op congressen geef je speciale lessen aan instructeurs, zodat zij nieuwe ideeën kunnen opdoen.”

En toen vertrok je naar Amerika.

„In 1996 gaf ik les in Florida, dat ging als een trein. Na een paar maanden moest ik terug. De planning was om niet lang in Nederland te blijven, maar dat liep anders. Ik werd gevraagd om Thai Bo op te zetten. Boksen en trapbewegingen op muziek, dat bleek een hit. Ik leidde tweeduizend instructeurs op en bracht er samen met Tatjana Simic een fitnessvideo van uit. Mijn lessen bij All Sports, waar ik nu nog steeds werk, zaten bomvol. Ik werd constant gevraagd voor nieuwe klussen. En ik mocht het gezicht van de cosmeticalijn van Adidas zijn.”

Je werd steeds bekender.

„En dat was de reden dat mijn oom, die is voetbalmakelaar, zei: of je blijft rondfladderen of je gaat commercieel denken. Op zijn advies ben ik hogere tarieven voor congressen gaan vragen. Ik was bang dat ik zou worden uitgekotst in de aerobicwereld. Dat gebeurde ook, iedereen dacht: die Carlos heeft het hoog in zijn bol.”

Maar je hield vol?

„Zijn idee was: je bent de bekendste trainer en je moet je onderscheiden. Toen televisiemakers in 2001 op zoek gingen naar een fitnessexpert voor het programma Big Diet werd ik ook gevraagd om auditie te doen. Mijn oom adviseerde mij om geen screening te doen. Hij zei: je bent geen soapster maar een trainer. En als ze nog niet weten wat je in huis hebt, komen ze maar naar je les kijken. Dat deden de programmamakers ook. Op een avond zat ik in de auto, toen ik werd gebeld dat ik de show mocht gaan doen. Ik heb gejankt, ik wist dat dit mijn doorbraak ging worden.”

En, wás het je doorbraak?

„Drie maanden, elke dag op televisie, dat gaf naamsbekendheid. Via het programma werd ik benaderd door de toenmalige man van Linda de Mol. Hij vroeg of ik hen wilde begeleiden als personal trainer. In die tijd bestond dat nog niet echt. Ik ging Linda de Mol trainen. Zij zat later bij het televisieprogramma Live & Cooking en zei daar dat ze een personal trainer had. Toen bleef mijn telefoon rinkelen. Vervolgens ging ik werken met mensen zoals Gerard Joling, Chantal Janzen, Anouk en Paul de Leeuw.”

Je hebt een lange cv, kun je wat hoogtepunten noemen?

„Ik heb een column gehad in Glossy. Ik ben het gezicht geweest van Sanex, Aquarius en Liga. Je kon mij zien in programma’s als de Gouden kooi en Can’t buy me love. En ik had mijn eigen programma: Move That Body, waarvan nu een dvd in de schappen ligt. En nu krijg ik mijn eigen schoenen en kledinglijn bij Papillon.”

Heb je veel geluk gehad?

„Geluk en hard werken. Zo hard dat ik na Big Diet een long- en een oogontsteking had. Je moet altijd blijven knokken. Je bent zo goed als je laatste wedstrijd, zeg ik altijd.”

Wat wil je nog bereiken?

„Ik wil het keurmerk voor gezondheid worden. Dus een stempel van Carlos Lens op sportscholen, zorgverzekeringpolissen en voeding. Kortom, Carlos staat voor een gezonde manier van leven.”

Juliette Vasterman

    • Juliette Vasterman