Kort nieuws Sport

Onderzoek FIFA naar mishandeling Noord-Koreanen

Singapore, 11 aug. De wereldvoetbalbond FIFA is een onderzoek begonnen naar de vermeende mishandelingen van het nationale team van Noord-Korea na de uitschakeling op het WK in Zuid-Afrika. De FIFA heeft gisteren in een brief aan de Noord-Koreaanse bond om opheldering gevraagd over de beschuldigingen van mishandeling. „Het zal moeilijk worden antwoorden boven tafel te krijgen. Maar we hebben hiermee een eerste stap gezet”, zei FIFA-voorzitter Sepp Blatter op een persconferentie in Singapore. Vorige maand kwamen berichten naar buiten dat Noord-Koreaanse officials de nationale ploeg zouden hebben mishandeld. Een aantal spelers zou vervolgens coach Kim Jong-hun hebben moeten straffen. De FIFA wil de politiek zo veel mogelijk uit het voetbal weren. Zo dreigde de bond eerder dit jaar al met schorsingen voor onder andere Nigeria, Frankrijk en Soedan wegens politieke inmenging. Irak werd vorig jaar voor vijf maanden geschorst nadat het voltallige bestuur was ontslagen. (AP, ANP)

Kluivert wordt trainer bij NEC

NIJMEGEN, 11 aug. Patrick Kluivert maakt vanaf morgen deel uit van de technische staf van NEC. De oud-international gaat tot het einde van het seizoen bij de Nijmeegse eredivisieclub ervaring opdoen als trainer. De 34-jarige Kluivert behaalde in het voorjaar zijn diploma Coach Betaald Voetbal. „Ik denk veel van hem te kunnen leren en ook mijn kennis met hem te kunnen delen”, zegt Kluivert over de hoofdcoach van NEC, Wiljan Vloet, met wie hij als speler van PSV al samenwerkte. (ANP)

Bolt uitgeschakeld door rugblessure

LONDEN, 11 aug. Olympisch kampioen Usain Bolt komt dit seizoen niet meer in actie. De Jamaicaanse atleet, wereldrecordhouder op de 100 en 200 meter, heeft te veel last van een rugblessure. Bolt werd vorige week bij de Diamond League in Stockholm voor het eerst sinds twee jaar verslagen op de 100 meter. De Amerikaan Tyson Gay bleef hem voor. (ANP)

Ex-atleet Pettigrew dood aangetroffen

RALEIGH, 11 aug De voormalige Amerikaanse atleet Antonio Pettigrew is dood aangetroffen in zijn auto. Pettigrew (42) werd in 1991 wereldkampioen op de 400 meter en had succes als lid van de Amerikaanse estafetteploeg. Pettigrew bekende enkele jaren geleden systematisch het gebruik van epo en groeihormonen en leverde hierop onder andere zijn olympische estafettemedaille in (ANP)

FIFA concreter over technische hulp

SINGAPORE, 11 aug. Bij de eerstkomende vergadering van de IFAB, de spelregelcommissie van de wereldvoetbalbond FIFA, worden diverse partijen uitgenodigd om technische hulpmiddelen te demonstreren. „Ik heb altijd gezegd dat we een accuraat en simpel systeem zouden inpassen, als we dat voorhanden hebben”, zei FIFA-voorzitter Sepp Blatter, die aangaf dat alle opties serieus zullen worden bekeken. (ANP)

Ook FC Zwolle krijgt strafpunt

ZWOLLE, 11 aug. FC Zwolle is de zevende club in de eerste divisie die in de min aan het nieuwe seizoen begint. De KNVB gaf Zwolle één strafpunt omdat het vorig seizoen een huursom te laat betaalde aan Sparta. De club heeft bezwaar aangetekend tegen de sanctie. Ook MVV (-8), AGOVV (-6), Almere City FC (-3), BV Veendam (-3), Fortuna Sittard (-2) en FC Dordrecht (-1) beginnen vrijdag met minpunten aan de competitie. (ANP)

Chelsea-speler Carvalho naar Real

MADRID, 11 aug. Ricardo Carvalho speelt de komende twee seizoenen voor Real Madrid. Dat maakte de Spaanse club gisteren bekend. De Portugese verdediger komt over van Chelsea. Carvalho (32) gaat bij Real weer samenwerken met coach José Mourinho. Eerder trainde Morinho hem bij FC Porto en Chelsea. (ANP)

Vuelta komt voor Weening te vroeg

RIJSWIJK, 11 aug. Pieter Weening kan eind deze maand niet meedoen aan de Ronde van Spanje. De Raborenner liep dit weekeinde bij een val in de Ronde van Burgos een gebroken sleutelbeen op. Hij zat in de voorselectie voor de Vuelta. Ook Bauke Mollema brak afgelopen weekend zijn sleutelbeen. Beide renners moeten zijn zeker drie weken uitgeschakeld. (ANP)