Kort nieuws Economie

Internationale handel Nederland toegenomen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 11 aug. De internationale handelsstromen van en naar Nederland zijn in juni opnieuw toegenomen. Het aantal uitgevoerde goederen was 14 procent groter dan een jaar eerder, de invoer steeg met 20 procent. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS maakt de kanttekening dat er in vergelijking met 2009 al snel sprake is van een verbetering omdat de internationale handel in die periode werd geraakt door de wereldwijde recessie. Maar ook in vergelijking met juni 2008, nog voor de recessie, is er sprake van een toename van de handel. De waarde van de uitgevoerde goederen bedroeg 32,3 miljard euro. De invoerwaarde steeg met 32 procent en kwam uit op 29,6 miljard.

Strukton behaalt beter resultaat

Utrecht, 11 aug. Strukton, de onderneming die door NS wordt verkocht aan advies- en ingenieursbureau Oranjewoud, heeft in de eerste helft van dit jaar een positief bedrijfsresultaat geboekt van 4,9 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar behaalde het bedrijf nog een negatief resultaat van 5,5 miljoen euro. Er werd nog net geen nettowinst gemaakt. Wel werd het verlies teruggebracht van 8,6 miljoen euro over de eerste helft van het vorig jaar naar 0,1 miljoen nu. De omzet steeg van 544 miljoen euro naar 647 miljoen euro, dankzij grote projecten in uitvoering, zoals de aanleg van de Hanzelijn. De orderportefeuille is ten opzichte van eind 2009 licht teruggelopen naar 1,8 miljard euro, maar Strukton is volgens de directie betrokken bij een groot aantal aanbestedingen. (ANP)

Politie Zuid-Korea doet inval Google

Seoul, 11 aug. De politie in Zuid-Korea heeft een inval gedaan in het hoofdkantoor van Google in Seoul. Het concern wordt verdacht van het illegaal verzamelen van gegevens van internetgebruikers. Dat heeft de Zuid-Koreaanse politie gisteren bekendgemaakt. Google zou informatie hebben verzameld die werd verzonden via onbeveiligde wifi-netwerken van internetgebruikers. Volgens Google is dat gebeurd tijdens opnames door bedrijfswagens voor de internetdienst Street View, een website die afbeeldingen van het straatbeeld koppelt aan landkaarten. (ANP)