Kort nieuws Buitenland

Marokko sluit 1.256 moskeeën om gevaar instorting

Rabat, 11 aug. De Marokkaanse regering zegt 1.256 van de bijna 48.000 moskeeën in het land te sluiten wegens instortingsgevaar. Meer dan vijfhonderd moskeeën worden volledig afgebroken en weer opgebouwd, heeft het ministerie van Religieuze Zaken aangekondigd. Gelovigen kunnen voorlopig bidden in tijdelijke gebouwen en tenten. Koning Mohammed VI had een onderzoek naar alle moskeeën in Marokko verordonneerd nadat in februari 41 doden waren gevallen toen een moskee in Meknès instortte tijdens het vrijdaggebed. De moskee, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO stond, wordt herbouwd. (BBC)

Hek om Deense krant na dreiging

Kopenhagen, 11 aug. De Deense krant Jyllands-Posten, die in 2005 de omstreden Mohammed-cartoons publiceerde, heeft een hekwerk en bewakingscamera’s rond zijn hoofdkantoor neergezet om een eventuele aanslag van moslimterroristen te voorkomen. Het metalen hek – 2,5 meter hoog, een kilometer lang en voorzien van prikkeldraad – is neergezet op advies van de Deense geheime dienst PET. Het hoofdkantoor staat in Visby, vlakbij de stad Aarhus. De Jyllands-Posten is herhaaldelijk bedreigd door radicale moslims die afbeeldingen van de profeet afkeuren. In november verschijnen de memoires van Kurt Westergaard, de bedreigde tekenaar van de Mohammed-cartoons. (AFP)

Proces tegen ‘kind van Gitmo’ begint

Guantánamo, 11 aug. Het strafproces tegen de jongste terreurverdachte in Guantánamo Bay, de nu 23-jarige Omar Khadr die op vijftienjarige leeftijd werd gevangengenomen, is gisteren begonnen. Hiermee zijn de Verenigde Staten het eerste land sinds de Tweede Wereldoorlog die een minderjarige verdachte vervolgen wegens oorlogsmisdaden voor een militair tribunaal. Khadr, bijgenaamd het ‘kind van Guantánamo’ en geboren in Toronto, wordt verdacht van het doden van een Amerikaanse legerarts in Afghanistan in 2002. De VN hebben het proces bekritiseerd en spreken van een gevaarlijk precedent voor de berechting van kindsoldaten wereldwijd. (AP, Reuters)

Bom doodt acht militairen in Irak

Bagdad, 11 aug. Acht militairen zijn vanochtend om het leven gekomen bij een bomaanslag in de onrustige provincie Diyala in Noord-Irak. Vier anderen raakten gewond. Dat heeft de Iraakse politie bekendgemaakt. De bom ontplofte toen de militairen een woning betraden voor inspectie. Volgens een bron bij het ministerie van Binnenlandse Zaken was er eerst vanuit het huis geschoten. Een bron bij de politie meldde dat de militairen waren getipt over gijzelaars in het huis. (Reuters)

Oud-senator sterft bij vliegongeluk

Dillingham, 11 aug. De Amerikaanse oud-senator Ted Stevens (86) is gisteren omgekomen bij een vliegtuigongeluk in Zuidwest-Alaska. Medepassagier Sean O’Keefe, voormalig hoofd van de NASA, en zijn zoon hebben het ongeluk overleefd. Oud-senator Stevens was met acht anderen op weg om te gaan vissen toen hun vliegtuigje in zwaar weer belandde. Stevens was de langstzittende Republikein in de Senaat. Hij begon in 1968 en moest in 2008 aftreden wegens een corruptieschandaal. In 1978 was Stevens een van de twee overlevenden van een vliegtuigongeluk bij Anchorage, waarbij zijn vrouw om het leven kwam. (AP, BBC)

Tsjechië, Slowakije hebben regering

Bratislava/Praag, 11 aug. Parlementariërs in zowel Tsjechië als Slowakije hebben de nieuwe regeringen gisteren formeel geïnstalleerd. In Praag presenteerde premier Petr Necas voorafgaand aan de stemming een plan om het begrotingstekort binnen drie jaar onder de Europese norm van 3 procent te brengen. Hij kan in het parlement rekenen op 118 van de tweehonderd zetels, de grootste meerderheid voor een Tsjechische regering sinds 1993. Zijn ambtgenoot in Bratislava, Iveta Radicová, hield een pleidooi voor hervormingen en grotere transparantie in politiek en bedrijfsleven. Beide landen raakten vorig jaar door de internationale bankencrisis in een diepe recessie. (Reuters, AP)