Kort nieuws Binnenland

Politie: geen aanwijzing inbraak bij SE Fireworks

Door onze correspondent

Enschede, 11 aug. De politie Twente zegt geen aanwijzingen te hebben dat er op 13 mei 2000, de dag van de vuurwerkramp in Enschede, is ingebroken in een van de opslagplaatsen op het terrein van vuurwerkopslag SE Fireworks. Dat heeft een woordvoerder gistermiddag gemeld. De politie reageert hiermee op informatie van forensisch onderzoeker Bas van den Heuvel van het bureau MSNP dat er mogelijk is ingebroken in een van de opslagcontainers, en dat vuurwerk is afgegaan bij het verplaatsen van dozen. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), dat de sloten onderzocht, stelt in een rapport uit 2005 dat de oorzaak van de vervorming van de sloten niet is vast te stellen, aldus de politie. Van den Heuvel, die eerder betrokken was bij het onderzoek naar de ramp, houdt desondanks vast aan de mogelijkheid van een inbraak. Politie en justitie richten zich op nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp, dat in mei is begonnen.

Afname in aantal ‘vechtscheidingen’

Den Haag, 11 aug. Het aantal echtscheidingszaken dat bij de Raad voor de Kinderbescherming terechtkomt, neemt af. De instelling denkt dat dit te maken heeft met de maatregelen die zijn genomen om ‘vechtscheidingen’ – waar de kinderen de dupe van worden – te voorkomen. De Raad voor de Kinderbescherming voerde vorig jaar 4.672 gezags- en omgangsonderzoeken uit, 244 minder dan in 2008. De dalende trend heeft zich dit jaar doorgezet, aldus een woordvoerder van de raad vandaag. Ouders die willen scheiden zijn sinds 1 maart 2009 verplicht samen een ouderschapsplan op te stellen, waarin ze de zorg van de kinderen regelen. (ANP)

School moet geld deels terugbetalen

Amsterdam, 11 aug. De Geert Grootte School ll uit Amsterdam moet ruim 60.000 euro subsidie aan de gemeente terugbetalen. Dat maakte het college van burgemeester en wethouders vandaag bekend. Vorig jaar werd bekend dat de vrije school geen geld meer zou ontvangen dat is bedoeld voor het verbeteren van zwakke scholen. Volgens het college heeft de inspectie recentelijk aangegeven dat er een stijgende lijn valt waar te nemen bij de school. De gemeente vordert daarom niet het hele bedrag terug (179.000 euro), maar alleen het deel dat niet rechtmatig is besteed en waarover geen accountantsverklaring is afgegeven. (ANP)

KLM-man verdacht van oplichting

Amsterdam, 11 aug. Een medewerker van de klantenservice van de KLM wordt verdacht van oplichting van de luchtvaartmaatschappij. De 44-jarige M.D. zou ten onrechte klachten hebben ingediend en vulde daarbij als begunstigde zijn eigen rekeningnummer in. Vervolgens autoriseerde hij de betalingen. D. heropende ook oude klachten tegen de luchtvaartmaatschappij en veranderde daarbij het rekeningnummer in het zijne. De Amstelvener komt vrijdag voor de Amsterdamse rechtbank. Met de zaak is een totaalbedrag van ruim 145.000 euro gemoeid. De KLM wil geen mededelingen zolang de zaak nog onder de rechter is. (ANP)

Verdachte explosie Huissen opgepakt

Assen, 11 aug. De politie heeft vannacht op een camping in Drenthe een 49-jarige man aangehouden wegens het veroorzaken van een explosie en een brand in een appartementencomplex in Huissen. Zes woningen in het complex zijn onbewoonbaar verklaard na de ontploffing. Er vielen geen slachtoffers. De man is vermoedelijk de bewoner van het pand waar de explosie plaatsvond. (ANP)