Internationaal kort

Aanklachten tegen Zweedse prinses vanwege corruptie

Stockholm. Tegen de Zweedse kroonprinses Victoria en haar man prins Daniel zijn drie aanklachten ingediend wegens corruptie. Dat heeft de procureur-generaal van het land bevestigd in Zweedse media. Van wie de aanklachten komen, is onduidelijk. Ook zegt de procureur-generaal nog te moeten beslissen of een gerechtelijk onderzoek wordt ingesteld. Het stel zou als cadeau onder meer een privévliegtuig en jacht tijdens hun huwelijksreis hebben gebruikt van een Zweedse zakenman. Dit zou honderdduizenden euro’s waard zijn. In ruil daarvoor zou hij wederdiensten hebben ontvangen. Onduidelijk is echter wat voor diensten dat zijn geweest. Volgens het Zweedse paleis heeft Victoria niets verkeerd gedaan, omdat het een privéreis en een huwelijkscadeau van een oude familievriend betrof. Eerder was er ophef over de kosten van het huwelijk. (AFP/ANP)

Japan biedt excuses aan Zuid-Korea aan

TOKIO. De Japanse premier Naoto Kan heeft Zuid-Korea gisteren excuses aangeboden voor de Japanse bezetting van dat land, van 1910 tot 1945, en het leed tijdens de Tweede Wereldoorlog. „Voor de enorme schade en het leed, veroorzaakt door deze kolonisatie, wil ik opnieuw onze diepe spijt en onze oprechte excuses aanbieden”, zei Kan in een verklaring ter gelegenheid van de herdenking door Zuid-Korea van de annexatie een eeuw geleden (op 29 augustus) en de bevrijding (15 augustus 1945) van het land. De sociaal-liberale Kan kondigde ook de teruggave van kunstwerken aan. Eerdere Japanse premiers boden eveneens excuses aan. Hun verontschuldigingen werden vaak als onoprecht afgedaan. Nieuw aan de excuses van Kan is dat hij deze speciaal aan Korea richtte, terwijl Japan eerdere verontschuldigingen voor oorlogsleed aan alle buurlanden aanbood. (Reuters, AP)

Polen protesteren nu tégen houten kruis

Door onze correspondent

Warschau. Duizenden Polen hebben gisternacht in Warschau op ludieke wijze gedemonstreerd vóór verplaatsing van een twee meter hoog houten kruis van een trottoir in de oude binnenstad. Zij vinden dat het kruis, provisorisch opgericht na de dood van president Lech Kaczynski, thuishoort in een kerk en niet in de publieke ruimte. De demonstratie was via Facebook georganiseerd door Dominik Taras, een jonge kok, die vindt dat het permanent door ultrakatholieken bewaakte kruis het seculiere karakter van de staat aantast. Ook de kerk is voor verplaatsing, maar priesters die het vorige week wilden verwijderen, werden bedreigd door aanhangers van Kaczynski, een primeur in het katholieke Polen. Taras zei gisteren dat hij niet tegen de kerk demonstreert, maar tegen een kleine groep fanatieke katholieken. „Ze terroriseren de staat en die doet niets terug”, zei hij door een megafoon. „Dat kan zo niet langer. Heel West-Europa lacht ons uit.”

Leger VS schrapt duizenden banen

Washington. Het Amerikaanse ministerie van Defensie gaat een paar duizend banen schrappen om te bezuinigen. Minister van Defensie Robert Gates wil onder meer het Joint Forces Command, een van de tien onderdelen van de strijdkrachten, ontmantelen, zo heeft hij bekend gemaakt. De bezuinigingen zijn onderdeel van het streven van Defensie om de komende vijf jaar in totaal 100 miljard dollar (75 miljard euro) te bezuinigen. Bij de Joint Forces werken ongeveer 2.800 man aan militair en civiel personeel en 3.300 contractanten, volgens de Washington Post. Het merendeel van het personeel werkt op bases in Suffolk en Norfolk in de staat Virginia. Hoeveel Gates met de ontmanteling van Joint Forces Command bezuinigt, is onbekend. (AP)

Oud-senator Ted Stevens dood bij crash

Juneau. De Amerikaanse oud-senator Ted Stevens, de langst zittende republikeinse senator ooit, is bij een vliegtuigongeluk in Alaska om het leven gekomen. Dat maakten de plaatselijke autoriteiten gisteren bekend. Stevens verloor enkele jaren geleden zijn senaatszetel na een corruptieschandaal. Het vliegtuig met daarin behalve de 86-jarige Stevens ook Sean O’Keefe, voormalig baas van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, stortte maandag neer. Stevens en O’Keefe waren visvrienden. Er waren negen passagiers aan boord. Bij het ongeluk kwamen vijf personen om het leven. De oorzaak is voorlopig nog onbekend. (AP)