ING: verzekeraar eind 2010 apart

Het verzekeringsbedrijf van ING zal nog dit jaar feitelijk worden afgesplitst van de rest van het concern. De kosten van de splitsing komen voor dit jaar uit op maximaal 150 miljoen euro.

Dat heeft ING vandaag bekendgemaakt bij de presentatie van de resultaten over het tweede kwartaal. Het concern boekte daarbij een onderliggende nettowinst van 1,2 miljard euro. Dat was volledig te danken aan de goede resultaten van ING Bank: 1,6 miljard euro winst voor belasting, tegenover een verlies van 186 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De verzekeraar, waar ook Nationale Nederlanden toe behoort, leed een verlies van 115 miljoen euro voor belasting, tegenover een winst van 242 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

ING moet op last van de Europese Commissie de verzekeraar afstoten. ING kreeg tijdens de kredietcrisis 10 miljard euro staatssteun van de Nederlandse overheid en stootte een portefeuille met risicovolle hypotheekbeleggingen af aan de staat. ING heeft de helft van de staatssteun, 5 miljard euro, inmiddels terugbetaald.

Volgens Brussel moet ING zijn balans als ‘straf’ voor de staatssteun met 45 procent terugdringen, onder meer door de verkoop van de verzekeraar. ING is tegen het besluit in beroep gegaan, die zaak loopt nog. Topman Jan Hommen van ING zei dat hij desalniettemin door zou gaan met de voorbereiding van de opsplitsing. Overigens lukt het ING vooralsnog niet om de balans terug te dringen. De balans nam met 36 miljard toe tot 1.273 miljard euro. De toename was voornamelijk te wijten aan valutaschommelingen.

Hommen zei dat zijn bedrijf de te verkopen onderdelen het liefst via een of meerdere beursgangen afstoot. Volgens hem is er in de markt belangstelling voor de onderdelen van het bedrijf. ING heeft dit jaar alleen al wereldwijd 1.100 projecten lopen die met de splitsing te maken hebben.

Hommen maakte tevens bekend dat ING fors heeft gesneden in de portefeuille met staatsobligaties van Europese risicolanden. In totaal nam de post staatsobligaties uit Spanje, Portugal, Griekenland en Italië af van 9,7 naar 7,6 miljard euro. Met name de risico’s op Griekenland en Portugal werden teruggebracht van respectievelijk 1,9 en 1,4 miljard naar 0,8 miljard voor elk van beide landen. Dat is in strijd met afspraken die de bank maakte met de Nederlandse Vereniging van Banken, om de probleemlanden te blijven steunen.

De goede resultaten van ING Bank waren te danken aan de zakenbank, die een winststijging van 30 procent boekte ten opzichte van vorig jaar, de retailbanken in Nederland, en ING Direct, de internetspaarbank in onder meer de Verenigde Staten. ING moet juist die succesvolle en zeer winstgevende internetspaarbank afstoten van Brussel.

De koers van ING daalde vanmorgen op de Amsterdamse beurs licht met 0,4 procent. Een aandeel kostte rond 12.30 uur 7,53 euro.