Handballers betalen ook gewoon btw

Het kabinet heeft de FIFA ongekende privileges toegezegd.

Waarom laat de Staat haar bevoegdheden zo makkelijk uithollen?

Illustratie Ruben L. Oppenheimer

Vandaag komt een FIFA-delegatie met demissionair minister-president Balkenende spreken over de garanties die Nederland heeft gegeven voor de organisatie van het WK voetbal in 2018 of 2022.

De regering biedt de FIFA ongekende belastingvoordelen als Nederland samen met België het wereldkampioenschap voetbal mag organiseren. Buitenlandse en Nederlandse bedrijven hoeven dan geen btw, benzineaccijns of winstbelasting te betalen.

Maar ook veel werknemers van de FIFA en de KNVB en zelfs de vrijwilligers hoeven over hun inkomsten geen cent aan inkomstenbelasting te betalen. Dat alles over een reeks van jaren. Het kabinet doet deze toezeggingen in het fiscale deel van het bidbook (offerte) voor het wereldkampioenschap.

De Tweede Kamer wil voorlopig alleen maar weten hoe veel dat alles kost. Volgens het kabinet 300 miljoen euro, al is dat volgens fiscalisten veel meer. Alleen de SP stelt uitdrukkelijk vragen bij deze vrijstelling.

Twee prominente vragen zijn dan nog steeds niet aan de orde gekomen. De eerste is waarom deze voordelen voor voetbal gereserveerd zouden moeten blijven. Hockeyers of handballers kunnen ook een wereldkampioenschap organiseren. Waarom geen belastingvoordelen voor hen?

Het andere punt is dat lang niet alle beloften (tijdig) in wetsbepalingen terecht kunnen komen. In dat geval heeft de regering zich verplicht de FIFA en alle andere betrokkenen over een reeks van jaren de ‘onterecht’ betaalde belasting terug te geven. Dat kost al met al snel meer dan een half miljard euro.

Maar het meest verbazend is toch wel dat de FIFA in staat is een van de ultieme bevoegdheden van de Staat, de belastingheffing, zo makkelijk uit te hollen.

Niet alleen in Nederland. Elk land dat een wereldkampioenschap voetbal wil organiseren moet daar van de FIFA een absolute belastingvrijstelling voor de FIFA en met haar samenwerkende bedrijven en personen tegenover stellen.

Belastingprivileges als ruilmiddel. Regeringen doen daar kennelijk niet moeilijk over, maar parlementen misschien wel.

Aertjan Grotenhuis schrijft voor nrc.next en NRC Handelsblad over belastingen en andere geldzaken. Dit artikel verscheen eerder op nrcnext.nl en het weblog Geld van nrc.nl.

    • Aertjan Grotenhuis