Gouden gierst

We koken deze week met onbekend en onbemind graan. En als één graan het verdient om uit het macrobiotische verdomhoekje bevrijd te worden, dan is het wat mij betreft gierst. Waarom is polenta trendy, maar wekt gierst alleen associaties met vogelvoer? Komt dat omdat in de culinaire wereld alles mooi en lekker is, als het maar uit Italië komt? Nieuwsflits: de Italianen aten al gierst (en boekweit, en spelt, en gort) lang vóórdat maïs de oversteek naar Europa maakte.

Op de foodtrendwatch-website www.talkinfood.nl staat polenta trots in het lijstje met dingen die ‘in’ zijn (in gezelschap van, om maar iets te noemen, madeira, koolzaadolie en sardines). Gierst staat niet eens in het lijstje ‘out’ (zoals: prosecco, koffiepads, sonjabakkeren). Gierst is niet in én niet uit de mode. Gierst is gewoon helemaal niks.

Gierst verdient beter. Daarom ben ik aan een gierstmissie begonnen. De afgelopen weken heb ik het gasten al drie keer voorgezet. Ik zeg dan niet meteen wat ze eten, maar wacht tot ze de eerste hap hebben genomen van het goudgele, zachte graan. En iedereen vindt het lekker: de gierstsalade met blokjes gebakken halloumi en gegrilde groene asperges, en de pilaf met kip, waterkers en sinaasappeldressing. Maar het meeste succes had deze romige, boterige ovenschotel. „Wat lekker! Is het polenta?” Ja en nee. Het is nieuw! Het is gebakken gierstpolenta.

Bijgerecht voor 4-6 personen:

1 flessenhals pompoen van ca. 800 gram, geschild en in blokjes

3 eetlepels olijfolie

1 theelepel gedroogde salie

1 theelepel chilivlokken

175 gram gierst

1 prei, in ringen

1 ui, gesnipperd

125 gram ricotta

3 eetlepels geraspte Parmigiano Reggiano

boter

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schep de blokjes pompoen om met 2 eetlepels olijfolie, de salie en chilivlokken, zout en versgemalen peper. Spreid ze uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de pompoen 20 minuten, schep halverwege een keertje om. Neem de pompoen uit de oven. Rooster de gierst 3 minuten in een droge koekenpan op matig vuur. De gierst wordt iets donkerder van kleur en gaat heerlijk ruiken. Spoel de gierst dan in een fijne zeef af onder de koude kraan, en kook vervolgens gaar volgens de aanwijzingen op het pak (richtlijn: kook 20 minuten in twee keer het volume aan water).

Bak intussen de prei en ui in de rest van de olie 10 minuten op laag vuur, tot ze zacht zijn. Vet een ovenschaal in met boter. Roer het prei/ui mengsel, de geroosterde pompoen, de ricotta en geraspte kaas door de gierst. Voeg zout toe en flink versgemalen peper. Schep dit in de ovenschaal. Strijk de bovenkant glad en verdeel er rijkelijk vlokjes boter over. Bak ongeveer een half uur in de oven en eet warm.

Klary Koopmans

Janneke Vreugdenhil is met vakantie. Klary Koopmans, culinair journalist en schrijver van het blog www.klarykoopmans.blogspot.com, vervangt haar.

    • Klary Koopmans