Film 'Inception' lijkt op Duckstrip

De hitfilm Inception doet sterk denken aan een Donald Duck-stripverhaal over droominbraak.

De film Inception met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol, die momenteel volle zalen trekt, is er leuker op geworden sinds op internet is gesuggereerd dat het verhaal gebaseerd is op een Amerikaanse Donald Duck-strip.

De film is in deze krant omschreven als een ‘puzzelactiefilm’ waarbij DiCaprio de ‘dromenspion’ Dom Cobb (spreek uit domkop) speelt. Met zijn team kan hij in dromen van anderen inbreken, en daar spioneren.

In het filmverhaal moet hij verder gaan: hij moet in de geest van een rijke zakenman een idee planten – vandaar de titel Inception, dat ‘begin, oorsprong’ betekent.

Om dat te bereiken moet Cobb het slachtoffer niet alleen heel diep laten dromen (droom in een droom, etcetera). Cobb moet ook de rijke zakenman in diens diepste droom een geheime cijfercombinatie ontfutselen, om zo in een kluis te komen. Dat gegeven moet de spanning erin houden. Om droominbraken te plegen moeten Cobb en zijn team zelf ook slapen, net als het slachtoffer: met draadjes worden ze verbonden, om zo in diens droom te kunnen rondlopen en ingrijpen. Hoe die droomuitwisseling technisch gaat, wordt in de film wijselijk niet uitgelegd: we zien slechts een soort infuusjes van inbrekers via een apparaat in een koffer naar de slaper gaan, zonder naalden overigens. We moeten maar geloven dat het gewoon kan: het is sciencefiction. Alsof de kipachtige uitvinder uit de Donald Duck-strip, Willie Wortel, gewoon even zo’n machine heeft uitgevonden.

Laat Willie Wortel nou zo’n machine hebben uitgevonden! Tussen alle peilloos diepe en bewonderende beschouwingen op internet van fans over de film, is ook gesignaleerd dat het idee van Inception wel erg veel lijkt op dat van een Amerikaans Duck-stripverhaal over Oom Dagobert: Uncle Scrooge in The Dream of a Lifetime! uit 2002. In dit verhaal sluipen de Zware Jongens de slaapkamer van Oom Dagobert binnen, die ligt te dromen. Over het vergaren van fortuinen. De boeven hebben eerst van Willie Wortel een toestel gestolen waarmee je in iemands droom kan binnenkomen. De Zware Jongens zetten Oom Dagobert de droominsluiphelm op, en koppelen die aan helmen die ze zelf opzetten. Ze gaan slapen, en proberen zo, rondlopend in zijn dromen, de steenrijke eend de geheime toegangscode van zijn kluis te ontfutselen. Het plan wordt gedwarsboomd door Oom Donald en zijn neefjes. Donald probeert, met Willie Wortel, ook in de droom van Oom Dagobert in komen. Die is hogelijk verbaasd Donald in zijn droom tegen te komen – „Neef, wat @*%# doe jij hier!”

De parallellen met Inception zijn legio: inbraak in dromen; kluiscode in droom ontfutselen; de angst in iemands dromen gevangen te raken; iemand die valt in zijn droom wordt wakker; de pogingen van wakkere teamleden om de dromen van het slachtoffer te beïnvloeden. De strip is door een bijzondere, inmiddels gepensioneerde Amerikaanse Duck-tekenaar, Keno Don Rosa, gemaakt. Het verhaalidee kreeg hij van een fan per brief. Don Rosa is een atypische Duck-tekenaar, die in een bijna underground stripstijl tekent. De Zware Jongens ogen echt ongeschoren, en stinken uit hun mond, zoals Kwek merkt – zeer on-Disney. Ook in Nederland wordt wel werk van Don Rosa gepubliceerd, in het Zware Jongens-vakantieboek 2010. Maar niet het droominbraak verhaal à la Inception.

Meer over Inception, internet en reacties op Duck, zie nrc.nl/cultuurblog

    • Paul Steenhuis