Fed is somber over economie van VS

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, heeft gisteren een eerste stap gezet in het verlengen van zijn crisisbeleid. De Fed verlaagde zijn verwachting over de Amerikaanse economie en besloot vast te houden aan het ruime monetaire beleid van de afgelopen jaren om een nieuwe recessie in de VS te voorkomen.

De Fed gaat zo’n 150 miljard dollar die dit jaar vrijvalt wegens het aflopen van hypotheekobligaties opnieuw in de Amerikaanse economie investeren. De Fed zal voor dat bedrag staatsobligaties kopen met een looptijd van twee tot tien jaar. Daarmee kan de Amerikaanse overheid nieuwe staatsschuld aangaan zonder dat die op de internationale kapitaalmarkt hoeft te worden geplaatst. Doel van de Fed is om de rente voor leningen aan burgers en bedrijven omlaag te krijgen, hetgeen goed is voor de consumptie en voor het economisch herstel.

Enkele maanden geleden was de verwachting nog dat de Fed de vrijvallende hypotheekgelden zou gebruiken om de balans van de Fed, nu 2.300 miljard dollar (1.742 miljard euro) groot, te laten krimpen. De Fed verdubbelde zijn balans sinds het uitbreken van de kredietcrisis, deze week drie jaar geleden, om de economie te stimuleren. De Fed kocht niet alleen voor 300 miljard aan staatsobligaties om de economie te stimuleren, maar ook voor ruim 1.100 miljard aan hypotheekobligaties van banken. Banken werden zo verlost van beleggingen die door de subprime-crisis niets meer waard waren. Het beleid van de Fed werd gecombineerd met een extreem lage rente van tussen de 0 en 0,25 procent, waardoor het voor banken zeer goedkoop was om geld te lenen en vervolgens tegen lage rentes weer uit te lenen aan burgers en bedrijven.

Normaal gesproken jagen dergelijke geldinjecties de inflatie aan, maar de Amerikaanse economie groeit niet hard genoeg om dat risico werkelijkheid te laten worden. De stap van de Fed werd op de financiële markten sceptisch ontvangen. Beleggers hadden op meer gehoopt.

Nieuwsanalyse: pagina 12