Enorm ijsbrok kan schepen bedreigen

Groenland, 11 aug. IJswaarnemers in Europa en Noord-Amerika houden de koers in de gaten van een reusachtig brok ijs dat in de Arctische Oceaan drijft sinds het vorige week is afgebroken van de Petermann-gletsjer in Groenland, zoals te zien op deze satellietbeelden voor en na de breuk. Het eiland van ijs, met een oppervlakte van zo'n 260 vierkante kilometer ongever zo groot als Ameland, is volgens wetenschappers de grootste ijsberg op het noordelijk halfrond sinds 1962. Als het eiland in de komende maanden niet vastvriest of breekt, kan het een bedreiging gaan vormen voor scheepvaart en oliewinning voor de Canadese oostkust. Het kan een à twee jaar duren voordat het ijseiland de Noord-Atlantische Oceaan bereikt. In tegenstelling tot kleinere ijsbergen kan de koers op geen enkele wijze worden beïnvloed door mensen. Foto AP This combination of two satellite images provided by NASA and taken on July 28, 2010, at left, and Aug. 5, 2010, at right, shows the Petermann Glacier in Northern Greenland. A giant ice island, seen in image at right, has broken off the Petermann Glacier. A University of Delaware researcher says the floating ice sheet covers 100 square miles (260 sq. kilometers) _ more than four times the size of New York's Manhattan Island. (AP Photo/NASA) AP