Duitsland eist garanties Google

De Duitse regering is de strijd aangegaan met Google, het Amerikaanse internetbedrijf dat nog dit jaar voor zijn stedelijke fotodienst Street View de straataanzichten van twintig Duitse steden wil aanbieden; van Berlijn tot Wuppertal. De regering eist garanties dat Google de privacy van burgers waarborgt.

De weerstand tegen Street View is groot in Duitsland, groter dan in de meeste andere landen. Politici en actievoerders vrezen privacyschending en eisen garanties bij Google voor „het recht om met rust te worden gelaten”, zoals een bewoner van de Berlijnse wijk Charlottenburg het uitdrukt.

Het computerprogramma Street View verschaft gedetailleerde inkijkjes in wijken en straten. Google heeft de afgelopen twee jaar in Duitse steden op grote schaal foto-opnames gemaakt en wil deze nu aan de consument aanbieden als uitbreiding van Google Maps, de kaarten- en plattegrondservice. Wegens de commotie die er in Duitsland over is ontstaan, heeft het bedrijf zich bereid verklaard om met de privacybescherming in de Bondsrepubliek verder te gaan dan in andere landen.

In de Berliner Zeitung van vandaag zegt een woordvoerder van Google: „Zodra ook maar één huurder of huiseigenaar zijn huis uit Street View wil laten verwijderen, zullen de woning en de omgeving daarvan onherkenbaar worden gemaakt.” Gezichten van passanten en nummerborden van auto’s worden sowieso onherkenbaar gemaakt, aldus Google.

De Duitse politiek voelt zich door Google onder druk gezet. Ilse Aigner, de minister die verantwoordelijk is voor consumentenbelangen, eist van Google dat het zijn omstreden fotodienst in Duitsland pas vrijgeeft als alle protesten ertegen zijn afgehandeld. „Ik zal daar nauwkeurig op toezien”, zei ze gisteren.

Groenenparlementariër Konstantin von Notz verwijt de regering dat deze niet tijdig een wettelijk kader heeft geschapen voor diensten als Street View. En hij suggereert dat steden als Berlijn geld van Google moeten eisen omdat het concern met de privatisering van publieke gegevens geld hoopt te verdienen.