Donaties voor Pakistan komen traag op gang

Internationale donaties voor de slachtoffers van de overstromingen in Pakistan komen moeilijk op gang. Vanmorgen was bij de Verenigde Naties en andere organisaties 58 miljoen dollar binnengekomen. De totale toezeggingen bedragen 100 miljoen dollar. Volgens de VN zijn er „honderden miljoenen” nodig voor dringende nood en miljarden voor herstel van infrastructuur en om slachtoffers te helpen hun leven weer op te bouwen.

De VS zijn tot op heden de grootste internationale donor. Gisteren verhoogden zij hun toezegging met 20 miljoen dollar tot 55 miljoen. Het grootste deel van dat bedrag moet nog binnenkomen. Met zes helikopters van de militaire missie in Afghanistan hebben de VS tot nu toe 2.300 mensen geëvacueerd, met name uit de Swat-vallei die tot vorig jaar in handen was van extremisten. Afghanistan zelf heeft vier helikopters gestuurd. Ook Japan en de Verenigde Arabische Emiraten hebben toestellen toegezegd.

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) in Nederland organiseren vooralsnog geen nationale inzamelingsactie voor Pakistan. Afzonderlijke hulporganisaties roepen het publiek op geld te doneren, maar giro 555 blijft gesloten. Volgens SHO-voorzitter Farah Karimi hebben hulpacties midden in de zomer te weinig succes.

Met veertien miljoen Pakistanen die in de afgelopen twee weken getroffen zijn telt deze ramp meer slachtoffers dan de tsunami uit 2004 en de aardbeving in Haïti begin dit jaar bij elkaar opgeteld. Die laatste rampen telden veel meer doden, maar veel minder slachtoffers die langdurig hulp nodig zullen hebben. De VN richten zich in Pakistan op zes miljoen slachtoffers in acute nood, van wie er twee miljoen dakloos zijn geworden.

De VS proberen met de hulp hun aanzien in Pakistan te verbeteren. De meerderheid van de bevolking is uitgesproken anti-Amerikaans. Een woordvoerder van de Pakistaanse Talibaan riep de regering op buitenlandse hulp af te wijzen. Volgens de militanten zullen lokale bestuurders het geld zelf houden. Moslimfundamentalistische organisaties verlenen op sommige plaatsen meer hulp dan de overheid, en roepen de bevolking op om zich tegen de overheid te keren.

Gisteren is president Zardari teruggekeerd van zijn bezoek aan Europa. In een artikel in The Wall Street Journal verdedigde hij zich tegen kritiek dat hij zijn land in de steek had gelaten in tijden van nood. Hij was in het buitenland gebleven om hulp te vragen, schreef hij. (AP, Reuters, AFP)