'BZ bagatelliseert rol PVV in formatie'

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bagatelliseert de rol van de PVV bij de kabinetsformatie in het interne advies dat vorige week aan de diplomatieke posten is verstrekt. Dat vinden D66 en GroenLinks. Deze partijen willen opheldering over de ‘woordvoeringslijn’ over de kabinetsformatie die vrijdag op het interne net van Buitenlandse Zaken is gezet en die gisteren via deze krant openbaar is gemaakt.

In het advies staat onder meer: „Deelname van de PVV aan een nieuw kabinet staat op dit moment niet ter discussie. Gesprekken over een nieuw kabinet worden gevoerd tussen de christen-democraten (CDA) en de vrijemarktliberale VVD.” Dat de PVV bij alle onderhandelingen tussen CDA en VVD om tot een regeer- en een gedoogakkoord te komen aanwezig is, wordt niet gemeld. „Onder verantwoordelijkheid van minister Verhagen wordt zo de constructie waar nu in de formatie voor is gekozen, gebagatelliseerd”, zegt GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent. „CDA en VVD onderhandelen volop met de PVV. Dat moet dan ook gezegd worden.”

D66-leider Pechtold sluit zich hierbij aan. Hij vindt dat het advies niet verstrekt had moeten worden, omdat de rechtse regering er nog lang niet zit. Demissionair minister Verhagen (Buitenlandse Zaken), tevens de CDA-onderhandelaar, heeft volgens hem „de schijn tegen” dat hij als minister politiek bedrijft. „Als minister is Verhagen altijd kritisch geweest over Wilders, en nu worden ineens sussende woorden gesproken. De onafhankelijke diplomatie moet geen speelbal worden van de politiek.” Wilders reageerde laconiek: „Ze zoeken op BZ maar uit wat ze allemaal tegen hun diplomaten zeggen. Ik bepaal zelf wat ik doe.”

Lees het advies aan de ambassades op nrc.nl/binnenland