Beter om geen schapen te aaien

Kinderboerderijen moeten hun bezoekers waarschuwen voor infectiegevaar bij het aaien van schapen. Dat adviseert de stichting Kinderboerderijen Nederland (SKBN) aan de aangesloten leden. Zwangere vrouwen en vrouwen die proberen in verwachting te raken, kunnen beter uit de buurt van de schapen blijven. Aanleiding voor het advies is een onderzoek van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit. Daaruit bleek dat via de wol van schapen geïnfecteerde stofdeeltjes in de lucht kunnen komen. Inademen van die stofdeeltjes kan Q-koorts veroorzaken of chlamydophila abortus, een ziekte die een miskraam bij een zwangere vrouw kan veroorzaken. Medewerkers van een kinderboerderij moeten een mond- en neuskapje dragen, als ze met de schapen werken, vindt de SKBN. Ook moeten de kinderboerderijen ervoor zorgen dat personeel extra goed de handen kan wassen. (ANP)