Wetenschap kort

Calcium slikken tegen botbreuken is slecht voor het hart

Door een onzer redacteuren

rotterdam. Wie dagelijks een calciumtablet neemt tegen botontkalking verhoogt zijn kans op een hartaanval met circa 30 procent. En omdat de tabletten de kans op een botbreuk maar met 10 procent verlagen, is het meestal verstandiger ermee te stoppen. Dat blijkt uit een analyse waarvoor de gegevens werden samengevoegd van 12.000 patiënten die drie à vier jaar uit voorzorg calciumtabletten slikten. Het onderzoek staat op de site van de British Medical Journal. Ruim 300.000 Nederlanders, vooral vrouwen na de menopauze, slikken calciumtabletten op recept. Hoeveel mensen op eigen initiatief slikken, is onbekend. Dertig procent meer risico op een hartziekte is voor een individu nauwelijks merkbaar. Maar omdat calciumtabletten zo veel worden gebruikt, is het voor de volksgezondheid wel van belang. De onderzoekers rekenen uit dat wanneer duizend mensen vijf jaar calciumtabletten slikken, er 14 extra hartaanvallen, 10 extra beroertes en 13 extra doden in die groep optreden, terwijl er slechts 26 botbreuken mee worden voorkomen.

Tunnel in Mexico leidt naar grafkamer

Door een onzer redacteuren

Mexico-Stad. Archeologen hebben onder het precolumbiaanse tempelcomplex Teotihuacan, ten noorden van Mexico-Stad, een onderaardse tunnel gevonden die uitkomt in een kamer onder een van de tempels. De onderzoekers vermoeden dat het om de grafkamer van een heerser gaat. Teotihuacan was het centrum van een machtig Indiaans rijk dat tussen 200 en 750 na Chr. zijn hoogtepunt beleefde, maar waar heel weinig over bekend is. De tunnel is bij toeval gevonden toen na een stortbui een verzakking optrad. Via een camera was te zien dat die is bezaaid met voorwerpen van jade en aardewerk. Een scan met grondradar wees uit dat de gang doorloopt naar een kamer onder de tempel. Wie de heersers van Teotihuacan waren, weet niemand. Het zal nog zeker twee maanden graafwerk vergen voordat onderzoekers de kamer kunnen binnengaan.

Moedermelk voedt ook darmbacteriën

Door een onzer redacteuren

rotterdam. Moedermelk voedt niet alleen de baby, maar ook zijn darmbacteriën. Dat verklaart waarom er zo veel onverteerbare bestanddelen in de melk zitten: die zijn voor de darmflora. Dat schreven Amerikaanse voedingswetenschappers vorige week in Proceedings of the National Academy of Sciences. Moedermelk bevat vooral vetten en melksuiker, maar ook 5 tot 15 gram oligosacchariden per liter. Dat zijn ketentjes van vier tot acht gekoppelde suikermoleculen die ook in kunstvoeding zitten. De baby verteert ze niet – ze worden daarom beschouwd als voedingsvezels. Maar de darmflora verteert ze wel, blijkt nu. Bepaalde soorten melkzuurbacteriën in de babydarm groeien goed op oligosacchariden.