Weer winst voor Van Lanschot Bankiers

Van Lanschot Bankiers heeft de winst in het tweede half jaar fors zien toenemen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De bank boekte 22,1 miljoen winst, tegenover een verlies van ruim 46 miljoen in het eerste half jaar van 2009.

Dat heeft Van Lanschot vanmorgen bekendgemaakt. Het resultaat is lager dan voorzien, mede door enkele technische aanpassingen. De inkomsten van de bank blijven achter bij de verwachtingen.

„In de bankensector als geheel is het vertrouwen nog niet volledig teruggekeerd”, aldus bestuursvoorzitter Floris Deckers. „Vertrouwen gaat te paard en komt te voet, zegt men. Nu komt het schuifelend.” Klanten zijn terughoudend om van bank te veranderen. Minder klanten dan verwacht maakten de overstap naar Van Lanschot. Deckers verwacht dat als het vertrouwen groeit „er meer ruimte zal ontstaan voor een onafhankelijke private bank met de aard en de kwaliteiten van Van Lanschot”.

Van Lanschot, een bank voor vermogende particulieren, is erg gevoelig voor de ontwikkeling van de spaartarieven. Zo lang de kapitaalmarkten gesloten blijven en dus niet als bron voor funding (geld aantrekken) voor de bank kunnen dienen („de internationale kapitaalmarkt is nog steeds dood”, aldus Deckers), is spaargeld een belangrijke bron van inkomsten. De rentemarge (het verschil tussen de rente die een bank betaalt en ontvangt) nam het afgelopen half jaar toe van 1,22 naar 1,59 procentpunt. Deckers verwacht dat de tweede helft van dit jaar een vergelijkbare rentemarge zal laten zien als het eerste half jaar.

Van Lanschot heeft sinds begin 2009 fors in de kosten gesneden, die daardoor 7 procent daalden tot 205,7 miljoen euro. Ook hoefde de bank minder geld te reserveren voor slechte leningen (43,9 miljoen euro tegenover 50,6 miljoen in het eerste half jaar van 2009). Het beheerd vermogen steeg in het eerste half jaar met 7 procent tot 31,6 miljard euro.