Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Een gesprek met de Deense cartoonist Kurt Westergaard, die twee moordaanslagen overleefde sinds hij vanuit islamistische hoek bedreigd wordt vanwege een tekening van de profeet Mohammed met een bom in zijn tulband. Ned.1, 18.15-19.00u.

Netwerk. Eerste uitzending in serie van drie over mensen die een eenzame dood stierven. Vanavond over Harry Groen, een zwerver die eind vorig jaar overleed in een ijskoude nacht. Ned.2, 20.25-20.50u.

documentaire

Domesday. In 1086 gaf Willem de Veroveraar opdracht om alle onroerende bezittingen in het door hem twintig jaar daarvoor veroverde Engeland te registreren. In deze documentaire onderzoekt Stephen Baxter de motivatie van de monarch en het nationale trauma dat was ontstaan door de overwinning van de inmiddels in Frankrijk gevestigde Noormannen op de Angelsaksen.BBC 2, 21.00-22.00u.

Terzake: Dharavi. Dharavi is een van de grootste sloppenwijken van Mumbai. De wijk is, met bijna een miljoen inwoners, meteen ook een van de dichtstbevolkte plekken van de wereld. Dharavi lag ooit buiten de stad, maar ondertussen ligt het in het hart van het groeiende Mumbai, ingeklemd tussen verkeeraders en het nieuwe financiële centrum van de stad. Daarmee is de sloppenwijk nu een potentiële vastgoedschat geworden. Canvas, 20.00-20.45u.

Koppen XL: De mirakelbaby’s. In februari 2007 zorgt een Australische vrijwilligster in een weeshuis in Bangladesh ervoor dat de met hun hoofden aan elkaar gegroeide tweeling Trishna en Krishna in Melbourne behandeld kan worden. Het is het begin van een reeks delicate en vaak levensgevaarlijke operaties. De tweeling werd voor deze film twee jaar lang gevolgd. Eén, 21.05-21.35u.

Indien 2025... der erwachende Riese. In de afgelopen tien jaar heeft India zich snel ontwikkeld. Het land speelt een steeds grotere rol in de wereldeconomie en technologisch is het zo ver dat het een bemande ruimtevlucht naar de maan voorbereidt. Tegelijkertijd leven nog vele miljoenen straatarme inwoners onder erbarmelijke omstandigheden. Hoe zal India er in 2025 voorstaan?Arte, 22.05-23.20u.

Trotzki. Leo Trotski was samen met Lenin een drijvende kracht achter de oktoberrevolutie. Later viel hij in ongenade bij Stalin, die altijd al een hekel aan de intellectueel had gehad. In 1940 werd Trotski uiteindelijk in Mexico vermoord door een Sovjetagent.Canvas, 22.15-23.10u.

The Normans. Eerste van drie uitzendingen over de geschiedenis van de Noormannen. Die ontwikkelden zich van een ongeregelde bende Vikingen die buitenlandse steden overvielen, tot een gevreesde krijgsmacht die in Noord-Frankrijk een provincie stichtte. Daar bekeerden zij zich tot het christendom en veroverden met de overwinning in de Slag bij Hastings onder aanvoering van Willem de Bastaard in 1066 Engeland. Daarna ging De Bastaard verder door het leven als Willem de Veroveraar. BBC 2, 0.50-1.50u.

amusement

Two and a Half Men. Sitcom waarin Charlie Sheen op droogkomische wijze de rol van Charlie Harper speelt. Hij probeert zijn hedonistische leven zo weinig mogelijk te laten verstoren door de vanwege diens echtscheiding gedwongen aanwezigheid van zijn broer Alan, diens zoontje Jake en de door allen vanwege haar sarcasme gevreesde huishoudster Berta. Veronica, 20.00-20.30u.

The Deep. Tweede aflevering van thrillerserie over een onderzoeksteam dat onder het poolijs op zoek gaat naar de overblijfselen van een op geheimzinnige wijze verdwenen duikbootje. Met o.a. James Nesbitt (o.a. Cold Feet) en Minnie Driver. BBC 1, 22.00-23.00u.

In therapie. Serie over de praktijk van psychotherapeut Paul Westervoort (Jacob Derwig). Op dinsdag is het de beurt van de macho luchtmachtpiloot Aron (Dragan Bakema), wiens pantser vorige week wat scheurtjes vertoonde. Ned.2, 22.40-23.15u.

Mad Men. Serie over New Yorks reclamebureau, begin jaren 60. Aflevering: The Inheritance. Betty gaat op bezoek bij haar vader. De vriendin van Paul wijst hem op zijn burgerplichten. De moeder van Pete reageert afkeurend op een plan waar hij en Trudy over nadenken. Ned.2, 23.15-0.05u.

sport

EK Zwemmen. Verslag van de tweede dag van het indoortoernooi in Boedapest. Met o.a. de finales 50 meter vlinderslag (m en v), de 100 meter vrij (v), de 200 meter vrij en wisselslag (m) en rugslag (v). Ned.2, 16.55-18.30u.

radio

Hoe?Zo! Radio: de strijd om de Noordpool. Het Noordpoolgebied is rijk aan bodemschatten en kan – als het ijsvrij is – gebruikt worden als doorvaarroute voor schepen tussen Europa en Azië. Maar wie krijgt zeggenschap over het gebied en welke belangen spelen er? In gesprek met Louwrens Hacquebord, hoogleraar Arctische en Antarctische studies.Radio 5, 21.02-22.00u.

Radio 6 live: Afro Latino Festival Bree 2010. Registraties van concerten eind juni in het Belgische Bree. Vanavond opnamen van salsaband La Excelencia uit New York, Habana de Primera uit Cuba en Roberto Fonseca’s Habana Cultura. Radio 6, 22.02-0.00u.