Van Marwijk verbolgen over handelwijze Bayern

Bondscoach Bert van Marwijk is niet te spreken over de wijze waarop Bayern München, onder wie trainer Louis van Gaal, zijn ongenoegen heeft geuit over de spierblessure van Arjen Robben die twee tot drie maanden aan de kant moet blijven. De Duitse topclub vindt dat de technische en medische staf van Oranje de vleugelaanvaller tijdens het WK voetbal tegen zichzelf in bescherming had moeten nemen door hem niet te laten spelen. „Het is heel jammer dat de arts en trainer van Bayern dit via de media communiceren”, aldus Van Marwijk.

Robben liep in de laatste oefenwedstrijd van Oranje voor het WK, tegen Hongarije, een hamstringblessure op. Dankzij een intensieve behandelmethode van fysiotherapeut Dick van Toorn kon hij sneller dan verwacht weer aansluiten bij de selectie van Van Marwijk. „We zijn in Zuid-Afrika heel voorzichtig geweest, we hebben hem behoedzaam ‘opgetraind’. Als gevolg daarvan heeft hij zonder klachten en pijn 120 minuten kunnen spelen in de WK-finale. Er is niets met Arjen gebeurd tijdens het WK. Ik begrijp het niet.”

Clubarts Müller-Wohlfahrt van Bayern constateerde vorige week dat Robben nog steeds een spierscheuring heeft. Hij gaf de medische staf van Oranje daar de schuld van. „Dat is niet mijn manier en stijl van communiceren”, aldus Van Marwijk. Robben zelf verklaarde gisteren nogmaals dat hij vreemd genoeg geen pijn voelt en heeft gevoeld.

Van Marwijk deed zijn uitspraken in de aanloop naar het oefenduel van Oranje met Oekraïne. Na het lange verblijf bij het WK in Zuid-Afrika en de festiviteiten die daarna volgden wilde hij deze wedstrijd eigenlijk helemaal niet spelen. Toen hij hoorde dat Oranje daardoor echter zou kunnen worden uitgesloten van het EK besloot Van Marwijk toch met een selectie naar Donetsk te gaan. De bondscoach reist daarom met de ‘tweede keus’ af. „Dit zijn jongens die heel dicht tegen het Nederlands elftal aan zitten, eigenlijk een schaduwelftal.”