Utrecht bezuinigt een half miljoen op cultuur

Utrecht gaat een half miljoen euro bezuinigen op de stadspromotie, waaronder diverse culturele evenementen en festivals vallen.

Dit heeft het college van B&W besloten. Het college acht de besparing noodzakelijk wegens de financiële situatie waarin de stad verkeert. „Het geld is eenvoudig op”, aldus een woordvoerder.

Het college benadrukt dat het om bezuinigingen op de promotie gaat en niet om bezuinigingen op de eigenlijke activiteiten. Ook zou de 500.000 euro bestaan uit „incidentele gelden”. „Het was nooit de bedoeling dat de 500.000 euro een structurele subsidie werd.”

De bezuiniging gaat volgend jaar in en treft onder meer het Film Festival, Springdance, Festival aan de Werf en de Culturele Zondagen. Het is de bedoeling dat de organisaties van de festivals op zoek gaan naar „een efficiëntere en creatievere manier van promotie”, aldus de woordvoerder.

Culturele Zondagen zal wel geld krijgen van Cultuurpromotie Utrecht, die een structurele financiële bijdrage van de stad blijft ontvangen. Dit jaar hebben al ruim veertig instellingen een beroep gedaan op het budget van 500.000 euro. Zij kregen tussen de 1.000 en 25.000 euro. De betrokken organisaties waren niet bereikbaar voor commentaar.