Sport kort

Engelaar heeft even genoeg van het Nederlands elftal

EINDHOVEN. Orlando Engelaar bedankte zondag voor de eer om met het Nederlands elftal af te reizen naar Donetsk voor de oefenwedstrijd tegen Oekraïne van morgen. „Ik zie weinig perspectief voor mezelf in Oranje”, verklaarde de middenvelder zijn keuze. Bondscoach Bert van Marwijk nam Engelaar niet op in zijn selectie voor het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika. „Dat was een zware teleurstelling. Daar heb ik mijn conclusies uit getrokken. En ik heb de afgelopen twee jaar geen goed gevoel overgehouden aan het Nederlands elftal”, zei Engelaar. De 30-jarige speler zegt niet dat hij nooit meer voor Oranje wil uitkomen. (ANP)

Stadionverbod voor acht fans FC Utrecht

UTRECHT. Acht supporters van FC Utrecht hebben een stadionverbod gekregen van vijf jaar. De voetbalfans kregen de straf voor intimiderend gedrag tegenover aanhangers van Roda JC op 16 mei. FC Utrecht plaatste zich in die play-offwedstrijd voor de Europa League. Om dat te vieren, betraden supporters van Utrecht het veld van stadion Galgenwaard. Uiteindelijk besloot de club alleen de supporters aan te geven die zich intimiderend gedroegen tegenover de fans van Roda JC. (ANP)

Button doet triatlon in zomerpauze

LONDEN. Bij gebrek aan races in de Formule 1 heeft autocoureur Jenson Button zich op een hele andere sport toegelegd. De Engelsman liep zondag de triatlon van Londen. Button completeerde de 1,5 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen in 2.14,15. „Ik ben gelukkig met het resultaat”, liet Button via Twitter weten. ANP)

Twee Nederlandse tennissers in top-100

PONTE VEDRA BEACH. Voor het eerst sinds lange tijd staan er weer twee Nederlandse tennissers in de mondiale top-100. Door zijn zege bij het challengertoernooi van San Marino steeg Robin Haase van plaats 121 naar plek 100. Thiemo de Bakker blijft de beste Nederlander op de 46ste plaats. De laatste keer dat Haase bij de beste honderd tennissers van de wereld hoorde, was in oktober 2008. Daarna kwam de Hagenaar door blessureleed lange tijd nauwelijks in actie. Bij de vrouwen staan Arantxa Rus (127) en Michaëlla Krajicek (133) niet bij de beste honderd. (ANP)

Togolese voetballer Tchangaï overleden

LOME. De Togolese voetbalinternational Komi Massamesso Tchangaï is op zijn 32ste verjaardag in de hoofdstad Lomé overleden. De verdediger, die in de periode 1999-2001 28 wedstrijden voor De Graafschap afwerkte, bezweek zondag aan een hartkwaal. Tchangaï, die onder meer ook in Italië (Udinese), Saoedi-Arabië (Al Nasr) en China (Shenzhen) speelde, maakte verscheidene Afrikaanse titeltoernooien mee en het WK van 2006 in Duitsland. (ANP)

André Ooijer (36) tekent bij Ajax

AMSTERDAM. Ajax heeft de selectie versterkt met André Ooijer. De 36-jarige transfervrije verdediger ondertekende gisteren een contract voor één jaar. Hij kan centraal en als rechtsback uit de voeten. Ooijer speelde tot vorig seizoen bij PSV. Bij die club kreeg de oud-international, die in juli het WK nog tegen Brazilië speelde, geen nieuw contract. Bondscoach Bert van Marwijk verklaarde gisteren de interlandloopbaan van Ooijer als beëindigd te beschouwen. (ANP)

Renner Breschel tekent bij Rabobank

RIJSWIJK. De Deense wielrenner Matti Breschel verdedigt vanaf volgend seizoen de kleuren van de Rabobank. De 25-jarige Breschel moet vooral een versterking zijn in de klassiekers. „Breschel heeft laten zien dat hij een van de meest talentvolle renners voor eendaagse wedstrijden is”, aldus technisch directeur Erik Breukink. (ANP)