SP: geen wachtgeld wethouder

Wethouders die minder gaan werken, mogen hun salaris niet aanvullen met wachtgeld. Dat zeggen de Tweede Kamerfracties van SP en GroenLinks in reactie op de commotie over wethouders die gebruikmaken van deze regeling, onder meer in Hoogezand-Sappemeer, Schiedam, Kampen en Dongen.

In de collegevorming na de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maart nam in diverse gemeenten het aantal wethouders toe, zoals in Hoogezand-Sappemeer, dat tot de verkiezingen vier fulltime wethouders telde. Nu zijn dat er vijf, ieder met een aanstelling voor 0,8 fte. De wethouders die zijn herbenoemd, krijgen hun inkomensachteruitgang bijna helemaal gecompenseerd vanuit de wachtgeldregeling.

Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) heeft hierover vragen gesteld aan demissionair minister Hirsch Ballin (Binnenlandse Zaken, CDA). Van Raak wil van de minister weten „hoeveel wethouders misbruik maken van de wachtgeldregeling”. De SP’er wil dat aan die praktijk snel een einde komt, zegt hij. „Deze wethouders houden hun burgers voor de gek. Ze doen net of ze bezuinigen door minder uren te werken, maar laten hun inkomen aanvullen uit de wachtgeldregeling, die door dezelfde burger wordt betaald.”

De SP krijgt bijval van Kamerlid Ineke van Gent van GroenLinks. Volgens haar is er sprake van misbruik van de wachtgeldregeling en maken de gemeenten zich schuldig aan „creatief boekhouden”.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stelt op haar website dat wethouders die korter zijn gaan werken automatisch recht hebben op wachtgeld. „Wethouders hebben ook verplichtingen, een koophuis, vaste lasten.”

Daarbij stelt de VNG dat wethouders die nu formeel een parttime aanstelling hebben, in realiteit nog steeds fulltime werken.