Polen protesteren nu tégen houten kruis

Duizenden Polen hebben vannacht in Warschau op ludieke wijze gedemonstreerd vóór de verplaatsing van een twee meter hoog houten kruis van een trottoir in de oude binnenstad. Zij vinden dat het kruis, provisorisch opgericht na de dood van president Lech Kaczynski, thuishoort in een kerk en niet in de publieke ruimte.

De demonstratie was via Facebook georganiseerd door Dominik Taras, een jonge kok uit Warschau, die vindt dat het permanent door ultrakatholieken bewaakte kruis het seculiere karakter van de Staat aantast. Ook de kerk is voor verplaatsing, maar priesters die het vorige week wilden verwijderen, werden bedreigd door toegestroomde aanhangers van Kaczynski, een primeur in het katholieke Polen.

Taras benadrukte gisteren dat hij niet tegen de Kerk demonstreert, maar tegen een kleine groep fanatieke katholieken die de meerderheid de mond wil snoeren met morele chantage. „Ze terroriseren de Staat en de Staat doet niets terug”, zei de kok door een megafoon. „Dat kan zo niet langer. Heel West-Europa lacht ons uit.”

Uit een gisteren gepubliceerde peiling blijkt dat 71 procent van de Polen voor verplaatsing is. Het kruis, dat pal voor het presidentiële paleis staat, is ook de stadsarchitect een doorn in het oog.

Taras, die zelf verbijsterd was over de massale opkomst, had mensen opgeroepen om van de demonstratie „een groot circus” te maken. Een persoon kwam als paus en zwaaide vanaf een balkon naar de vrolijke menigte. Een ander droeg een spandoek met de tekst: „Weg met het presidentiële paleis, we kunnen het kruis niet goed genoeg zien.” En er klonken ook vuvuzela’s.