Oorzaak en aard van blessure Robben zijn een mysterie

Is Arjen Robben echt geblesseerd? Klaagt Bayern München terecht over Oranje of vertelt de speler zelf niet de waarheid? „Ik begrijp er niets van.”

De medische staf van de KNVB bespreekt binnenkort met de collega’s van Bayern München de aard van de blessure van Arjen Robben. Bondscoach Gert-Jan Goudswaard beschikt inmiddels over de scan die vorige week volgens de Duitse club uitwees dat de vleugelaanvaller opnieuw een spierscheuring heeft. Eerder, op 5 juni, liep hij in het oefenduel met Hongarije een hamstringblessure. Daarna liet hij zich behandelen door de fysiotherapeut Dick van Toorn en werd hij na de groepswedstrijden op het WK weer volop ingezet tot en met de finale. Bayern verwijt coaches en medici tijdens het WK op onverantwoorde wijze te zijn omgesprongen met Robben.

Die kritiek van de Duitse club, en met name van trainer Louis van Gaal, is bondscoach Bert van Marwijk in het verkeerde keelgat geschoten. „Jammer dat arts en coach van Bayern dit hebben gecommuniceerd via de media. Mijn stijl is het niet. Ze hadden ons gewoon kunnen bellen, ze hebben mijn nummer”, zei de bondscoach een dag voor het vertrek naar Donetsk, waar hij morgen met een B-elftal oefent tegen Oekraïne. De A-internationals krijgen rust.

Volgens Van Gaal was het voor de lange termijn geen goede zaak dat de vleugelaanvaller na zijn spierscheuring tijdens het WK is ingezet. Robben moet volgens de medische staf van Bayern twee tot drie maanden herstellen.

Van Gaal heeft de technische en de medische staf van Oranje verweten dat zij Robben niet tegen zichzelf in bescherming hebben genomen. Een speler wil immers altijd voetballen, desnoods met pijn. Zeker op een WK. „Arjen heeft zelf voor een behandeling bij Van Toorn gekozen”, zei Van Marwijk. „We kregen te horen dat hij meteen de eerste WK-wedstrijd tegen Denemarken kon meedoen. Daarin zijn we niet meegegaan. We hebben hem heel voorzichtig gebracht en ‘opgetraind’. Pas tegen Kameroen, in de laatste groepswedstrijd, viel hij voor het eerst een kwartier in. Uiteindelijk heeft hij zonder pijn en klachten 120 minuten de finale gespeeld. Ik begrijp er niets van. Er zal best wel wat zijn, maar dat is dan niet gebeurd tijdens het WK. Daar kunnen ze ons niet de schuld van geven. Via via heb ik gehoord dat Arjen het ook een vreemde gang van zaken vindt. Het vervelende is dat deze affaire over de rug van de speler wordt uitgevochten.”

Bayern-arts Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt verwijt de KNVB een gebrek aan overleg voordat Robben zich op 12 juni bij het Nederlands elftal voegde. Hij zou zijn hulp hebben aangeboden. Ook dat bestrijdt Van Marwijk. „Dit verzoek is er nooit geweest. Het zou ook een chaos worden als clubartsen uit allerlei landen bij de nationale teams binnenstappen. Onze bondsarts heeft op 6 en 13 juni overigens wel contact gehad met de medische staf van Bayern over de stand van zaken.”

Toen zou volgens Goudswaard het risico van een rentree van Robben tijdens het WK door alle partijen zijn ingecalculeerd. De oorzaak en aard van de kwetsuur zijn vooralsnog een mysterie. Robben meldde zich vorige week maandagochtend nietsvermoedend met zijn voetbalschoenen in de hand voor de eerste training bij Bayern. Die moest hij maar aan zich voorbij laten gaan, kreeg hij te horen. De medische staf wilde de speler van het jaar van de Bundesliga eerst onderzoeken. Dat gebeurde ’s middags. Tot zijn verbazing leverde dat een nieuwe tegenvaller op voor de ‘man van glas’. Robben zegt nog steeds dat hij geen pijn voelt en dat hij kan voetballen.

De blessure zorgt voor allerlei speculaties. Hij zou tijdens zijn vakantie op Aruba op het strand met voetballen opnieuw de spier hebben gescheurd en dat nu niet durven vertellen aan Bayern. Een andere theorie luidt dat de Duitse kampioen het wil doen voorkomen dat Robben veel ernstiger is geblesseerd dan in werkelijkheid, en een schadevergoeding wil afdwingen bij de KNVB. De voetbalbond overlegt hierover nog met de Zuid-Duitse club.

Robben zou verder volgens geruchten met pijnstillers hebben gespeeld. Wat klopt is dat kort voor de finale vocht bij de spier is weggenomen. Dit bevestigde Van Marwijk. Tijdens het WK gebeurde dat twee keer, en dat was volgens de bondscoach verantwoord. Er kwam geen bloed mee en dat werd als een goed teken gezien voor de genezing. Van Marwijk: „Met een gescheurde spier zou je zelfs niet kunnen struikelen, laat staan een WK-finale spelen.”

    • Erik Oudshoorn