Ook Verhagen heeft Wilders gewaarschuwd

Het kabinet zal „zonodig in scherpe bewoordingen” reageren als PVV-leider Wilders in New York uitspraken doet die schadelijk zijn voor Nederland. Dat heeft demissionair minister van Buitenlandse Zaken Verhagen (CDA) gisteren gezegd.

Verhagen neemt als CDA-fractieleider deel aan de formatiebespreking tussen VVD, PVV en CDA, die sinds gisteren officieel praten over het vormen van een minderheidsregering van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV.

Wilders wil volgende maand spreken op een bijeenkomst tegen de bouw van een moskee vlakbij de plek waar het World Trade Center stond dat op 11 september 2001 door islamitische extremisten werd vernietigd. De demonstratie is georganiseerd door de beweging Stop Islamization of America.

„De afspraak is dat ik blijf zeggen wat ik wil”, reageerde Wilders tijdens de lunchpauze van de onderhandelingen. Hij herhaalde dat hij van plan is dat ook in New York te doen.