Ontsnapte tbs'ers opgepakt na diefstal auto

De tbs’er die meer dan een week geleden ontsnapte uit een forensische psychiatrische kliniek in Assen viert vandaag zijn 35ste verjaardag weer in hechtenis. Gisteravond rond een uur of zeven werd hij samen met de 27-jarige vrouw met wie hij de kliniek ontvluchtte in de buurt van Joure aangehouden door de politie.

De politie kwam de man en de vrouw op het spoor nadat een kennis van de twee aangifte had gedaan omdat ze zijn auto hadden gestolen. Het type auto, de kleur en het kenteken zijn daarna samen met foto’s van de man en de vrouw op het politienet gezet.

Gisteravond zagen Friese agenten de auto rijden in de omgeving van Drachten. De politie bracht de auto vervolgens tot stilstand op de A7 ter hoogte van Joure door een ‘gecontroleerde file’ te veroorzaken. Politieauto’s gaan dan in een rij steeds langzamer rijden waardoor het hele verkeer tot stilstand komt. Daarna kan de politie de stilstaande auto waar het om gaat naderen. Volgens de politie Drenthe gaven de twee zich niet meteen over. „Ze toonden licht verzet”, zegt een woordvoerder.

De man – die tbs opgelegd kreeg na een geweldsdelict – zat aan het einde van zijn tbs-behandeling. Hij kwam in aanmerking voor begeleide en onbegeleide activiteiten buiten de kliniek. De rechter zal nu een nieuw besluit nemen over zijn verdere behandeling.

De 27-jarige vrouw werd als verdachte geobserveerd in de kliniek, zij moet in het najaar voor de rechter verschijnen. Of de twee een relatie hebben wil GGZ Drenthe, waar de kliniek toe behoort, niet zeggen. Hoe zij precies zijn ontsnapt, wordt nog onderzocht. De woordvoerder van GGZ Drenthe verwacht niet dat het stel terugkomt in de kliniek. „Ze hebben afspraken geschonden, het vertrouwen is beschadigd.”

De burgemeester van Assen werd vier dagen na de ontsnapping geïnformeerd over de vlucht. De politie zoekt uit hoe dat zit.