Njokki kan iedereen maken

Het is zomervakantie, nog steeds en dat betekent: kinderen thuis. Heel lang amuseren die kinderen zich prima en, dus, de ouders ook. Maar zomervakantie kan erg lang duren. Zo lang dat niemand meer helemaal goed weet wat hij of zij moet doen.

Dan zeg ik: koken. Koken moet toch en je kunt er dus maar het beste iets leuks van maken. En wat maakt koken leuk? Iets maken wat goed smaakt natuurlijk en, vooral, samen in de keuken staan. Kinderen kunnen een heleboel in de keuken, een beetje afhankelijk van hun leeftijd natuurlijk. Dus deze week geef ik recepten die voor iedereen doenlijk zijn en ik zal mijn best doen ze zo op te schrijven dat ook onervaren koks begrijpen wat de bedoeling is.

We beginnen met aardappelen. Gekookte aardappelpuree om precies te zijn. Dat maakt de aardappelen Italiaans, dan worden ze gnocchi (spreek uit: njokki) al weten die aardappelen dat niet. Ook niet hoe lekker ze dan zijn, vooral met geroosterde tomaat en basilicumolie. Het is, vind ik nogal verbluffend dat zoiets als puree zo anders wordt als je het kookt, te meer daar puree bepaald niet iets lijkt dat zou kunnen winnen bij koken. Toch is het zo.

Neem voor dit recept kruimige aardappelen, die geven een mooie puree. Stoom de aardappelen bij voorkeur, je wilt het kruim zo droog mogelijk hebben. Een uitklapstoommandje kost helemaal niets en je hebt er heel vaak plezier van, niet alleen met aardappelen.

Maak eerst basilicumolie: kneus tien blaadjes basilicum en doe die met de olijfolie in een pannetje. Verwarm het geheel en draai het vuur laag als de olie begint te sputteren, laat op laag vuur 20 minuten trekken. Giet in een schoon potje met een dekseltje, in de koelkast is de olie 2 weken houdbaar.

Zet de oven aan op 180 graden.

Breng een laagje water aan de kook, zet het stoommandje in de pan en doe aardappelen met schil en al in het mandje. Laat ze zo’n 15 à 20 minuten stomen, ze moeten echt gaar zijn, controleer dat door met een aardappelschilmesje in ze te prikken.

Leg de tomaatjes met steeltje en al in een ovenschaaltje, begiet ze met olie en zet ze een kwartier in de oven. Doe de oven uit en op een kiertje als de tomaten eerder klaar zijn dan de gnocchi.

Schil de aardappelen zodra ze enigszins hanteerbaar zijn (een vork om ze op te prikken tijdens het schillen scheelt verbrande vingers). Stamp ze tot puree of gebruik, nog beter, een pureeknijper. Doe het meel bij de aardappelen, bestrooi ze royaal met zout en maal er peper over en meng dit snel met een houten lepel door elkaar. Niet te lang gaan roeren en zeker geen mixer gebruiken of zoiets.

Verdeel het deeg in vieren en maak daar rollen van, van ongeveer een centimeter in doorsnee. Snijd dat in stukjes van ook weer een centimeter.

Breng een pan water aan de kook, doe daar zout bij en kook de gnocchi in porties. Ze zijn klaar als ze boven komen drijven, dat duurt maar een halve minuut. Schep ze in een schaal en zet die zolang bij de tomaatjes in de nog warme oven tot alle gnocchi gekookt zijn.

Giet dan een flinke plons basilicumolie over ze heen, leg de tomaatjes er met hun eventuele jus bovenop, bemaal met peper en scheur een paar blaadjes basilicum die er ook overheen gaan. Dien meteen op.

    • Marjoleine de Vos