Leger VS schrapt duizenden banen

Het Amerikaanse ministerie van Defensie gaat een paar duizend banen schrappen om te bezuinigen. Minister van Defensie Robert Gates wil onder meer het Joint Forces Command, een van de tien onderdelen van de strijdkrachten, ontmantelen, zo heeft hij gisteren bekend gemaakt.

De bezuinigingen zijn onderdeel van het streven van Defensie om de komende vijf jaar in totaal 100 miljard dollar (75 miljard euro) te bezuinigen.

Bij de Joint Forces werken ongeveer 2.800 man aan militair en civiel personeel en 3.300 contractanten, volgens de Washington Post. Het merendeel van het personeel werkt op bases in Suffolk en Norfolk in de staat Virginia. Hoeveel Gates met de ontmanteling van het Joint Forces Command bezuinigt, is onbekend.

Verder wil Gates het aantal generaals en admiraals met ongeveer vijftig verkleinen om de top van de strijdkrachten kleiner te maken. Ook wil hij het aantal contracten met externe adviesbureaus van het Pentagon vanaf 2011 met eentiende per jaar verminderen. Deze bezuiniging geldt niet voor contracten met bureaus die actief zijn rond gebieden in oorlogsgebieden zoals Afghanistan.

Door de bureaucratie te verminderen en de efficiëntie te vergroten, wil Gates meer geld over houden voor gevechtseenheden en wapens. Ook moeten de bezuinigingen tegenwicht bieden aan de beeldvorming dat de overheid veel belastinggeld verspilt.

Ondanks het grote begrotingstekort van de Verenigde Staten heeft president Barack Obama het Congres gevraagd het defensiebudget volgend jaar te verhogen van 535 miljard dollaar naar 549 miljard dollar (414 miljard euro). Daarbij zijn de kosten voor de oorlogen in Irak en Afghanistan niet meegerekend.

Na de aanslagen van 11 september 2001 zijn het defensieapparaat en de kosten daarvan sterk gegroeid. Met hoeveel contractanten het ministerie werkt, is onduidelijk. Volgens een recent Pentagon-rapport gaat het om 766.000 contractanten, een kostenpost van ongeveer 155 miljard dollar. Uit onderzoek van de Washington Post zou blijken dat het Pentagon in werkelijkheid werkt met 1,2 miljoen contractanten. (AP)