Kort nieuws Kunst

New York Times looft Nederlandse schrijver Keilson

Door de kunstredactie

New York, 10 augustus. De 100-jarige schrijver Hans Keilson, die in 1936 uit nazi-Duitsland naar Nederland vluchtte, is ontdekt in de VS. In een lyrische recensie op 5 augustus in The New York Times worden zijn boeken Der Tod des Widersachers – in het Nederlands vertaald als In de ban van de tegenstander – en Komödie in Moll meesterwerken genoemd en de schrijver een genie, die tot ’s werelds beste schrijvers behoort. Tot nu toe was de schrijver in Amerika onbekend. Keilson wist aan de Jodenvervolging te ontkomen door onder te duiken. Na de oorlog wilde hij niet terug naar Duitsland, ook omdat hij hier vrienden had gevonden. Hij werkte in Bussum als arts en psychiater, onder andere voor oorlogsslachtoffers. Zijn Der Tod des Widersachers verscheen in 1959 in Duitsland en in vertaling in de VS in 1962, maar was daar lange tijd niet meer herdrukt. Komödie in Moll, dat in het Duits verscheen in 1947, is nu pas vertaald in het Engels. De boeken spelen zich af in nazi-Duitsland. Léon Groen van verkoop en publiciteit van uitgeverij Van Gennep, die vorig jaar een herziene heruitgave uitbracht van de vertaling van Der Tod des Widersachers, vermoedt dat de recensent, Francine Prose, de boeken heeft ontdekt tijdens research voor haar laatste boek Anne Frank: The Book, the Life, the Afterlife. Volgens Groen is Hans Keilson in Duitsland bekender dan in Nederland. Keilson, die zowel in het Duits als in het Nederlands publiceert, combineerde zijn praktijk als psychoanalyticus met het schrijven van romans, gedichten en essays.

Film Doe Maar aangekondigd

Amsterdam, 10 aug. Producent NL Film werkt aan een film rond de muziek van de band Doe Maar. Dat heeft Alain de Levita van NL Film gisteren bekendgemaakt. De producent heeft geld gekregen van het Filmfonds voor de ontwikkeling van het project. De nog titelloze film speelt zich af in de jaren tachtig, tegen de achtergrond van de kraakbeweging. (ANP)