Kort nieuws Buitenland

Aanklacht tegen Zweedse prinses wegens corruptie

Stockholm, 10 aug. Tegen de Zweedse kroonprinses Victoria en haar man prins Daniel zijn drie aanklachten ingediend wegens corruptie. Dat heeft de procureur-generaal van het land gisteren bevestigd in Zweedse media. Van wie de aanklachten komen, is onduidelijk. Ook zegt de procureur-generaal nog te moeten beslissen of een gerechtelijk onderzoek wordt ingesteld. Volgens Zweedse media heeft het paar dure cadeaus gekregen van een Zweedse zakenman op hun huwelijksfeest, die in ruil daarvoor bepaalde wederdiensten zou hebben ontvangen. Onduidelijk is echter wat voor diensten dat zijn geweest. Het paar zegt niets verkeerd te hebben gedaan. Het zou gaan om cadeaus van een oude familievriend. Eerder was er ophef over de kosten van het huwelijk. (AFP)

Zuid-Afrika pakt neushoornstropers

Door onze correspondent

Johannesburg, 10 aug. De Zuid-Afrikaanse politie zegt afgelopen week een belangrijke tussenhandelaar in neushoornhoorns en vier voor hem werkende stropers te hebben opgepakt. De vijf mannen, die opereerden in het Krugerpark op de grens met Mozambique, moeten vandaag voorkomen. In Zuid-Afrika zijn dit jaar al meer dan 150 neushoorns gedood. Volgens het Wildlife Trade Monitoring Network is sprake van een „regelrechte crisis”. De hoorns worden vanuit Zuid-Afrika illegaal geëxporteerd naar Azië, waar geneeskrachtige of lustopwekkende werking aan de hoorns wordt toegedicht.

Executie weduwe in Afghanistan

Herat, 10 aug. In de noordwestelijke Afghaanse provincie Badhgis is zondag of maandag een 48-jarige weduwe in het openbaar gegeseld en daarna doodgeschoten omdat zij een relatie buiten het huwelijk zou hebben gehad. Een Talibaanwoordvoerder heeft verantwoordelijkheid ontkend. Het komt voor dat de Talibaan hun acties ontkennen als die slecht blijken te vallen bij de bevolking. Volgens sommige berichten was de vrouw zwanger en kreeg zij 200 zweepslagen voor zij werd gedood. De man in kwestie is gevlucht, aldus een lokale bestuurder. De VN meldden vandaag dat in de eerste helft van dit jaar 1.271 burgerdoden zijn gevallen in de oorlog, een stijging van 31 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Driekwart is het gevolg van geweld door opstandelingen. (Reuters)

Kirgizië in oktober naar de stembus

Bisjkek, 10 aug. Kirgizië houdt op 10 oktober parlements- en presidentsverkiezingen. Dat meldden verschillende Kirgizische media vanmorgen op basis van een presidentieel decreet. De interim-regering, die na een bloedige opstand in april de macht overnam, heeft eerder verkiezingen aangekondigd voor oktober dit jaar. Maar onlangs werd bekendgemaakt dat die tot nader orde werden uitgesteld. Het hoofd van de voorlopige regering, Roza Otoenbajeva, werd recentelijk benoemd tot president tot oktober 2011. Zij mag niet meedoen aan de verkiezingen in oktober dit jaar. (AP, Reuters)

Borstvorming bij baby’s onderzocht

PEKING, 10 aug. Autoriteiten van de voedselveiligheid in de Chinese provincie Hubei moeten onderzoek doen naar meldingen dat pasgeboren meisjes borsten ontwikkelen door melkpoeder. Dat heeft het Chinese ministerie van Volksgezondheid vandaag gemeld. Functionarissen zijn al begonnen met uitvoeren van testen nadat artsen en ouders hun bezorgdheid hadden geuit dat hormonen in het melkpoeder van het bedrijf bij baby’s leiden tot borstvorming. (AFP)

Spion voor China veroordeeld

HONOLULU, 10 aug. Een jury op Hawaii heeft een vroegere ingenieur, die betrokken was bij de ontwikkeling van de stealth-bommenwerper, schuldig bevonden aan spionage voor China. De 66-jarige Noshir Gowadia had dat land tegen betaling informatie geleverd over de ontwikkeling van een raket die radar kan ontwijken, evenals hittezoekende afweersystemen van de Amerikanen. Gowadia hangt levenslang boven het hoofd. (AFP, AP)