Kort nieuws Binnenland

Meer meldingen van verkrachtingen en straatroof

Hoevelaken, 10 aug. De Stichting Meld Misdaad Anoniem heeft in de eerste helft van 2010 aanzienlijk meer meldingen ontvangen van straatroof en verkrachting dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft de organisatie vandaag gemeld. Het aantal meldingen van straatroven is met 134 procent gestegen naar 82, het aantal meldingen van verkrachting met 228 procent naar 59. De stichting beklemtoonde dat er dat nog niet geconcludeerd kan worden dat het aantal verkrachtingen en straatroven daadwerkelijk stijgt. In totaal kwamen bij de stichting het eerste half jaar ruim 6.300 meldingen binnen, ongeveer evenveel als in dezelfde periode vorig jaar. (ANP)

In India nog negen Nederlanders zoek

Den Haag, 10 aug. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zitten er op dit moment nog negen Nederlanders in het rampgebied in India met wie nog geen contact is geweest. Het gaat om vijf mannen en vier vrouwen. De communicatie met het gebied verloopt volgens een woordvoerder nog steeds moeilijk, maar wel beter dan gisteren doordat er gebruik kan worden gemaakt van satelliettelefoons. Het noorden van India wordt sinds vorige week geteisterd door zware regenval en overstromingen, waarbij ongeveer 150 mensen gedood zijn. (ANP)

Nieuw onderzoek naar trillingen hsl

Den Haag, 10 aug. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat en spoorbeheerder ProRail hebben onderzoeksbureau TNO gevraagd opnieuw metingen te verrichten naar het geluid dat de hogesnelheidslijn (hsl) veroorzaakt. Dat bevestigde het ministerie gisteren. Het onderzoek vindt plaats op verzoek van de gemeente Lansingerland, waar veel bewoners klaagden over geluidsoverlast. Eerder TNO-onderzoek wees uit dat de oudere treinen waarmee werd gereden meer geluidsoverlast veroorzaakten dan voorzien. Hierop beloofde minister Eurlings (Verkeer, CDA) maatregelen te nemen. (ANP)

Waterschap vrijuit om vlotongeval

Zutphen, 10 aug. Het Openbaar Ministerie (OM) in Zutphen stelt geen vervolging in tegen het Waterschap Rijn en IJssel en het Recreatieschap Achterhoek-Liemers voor het vlotongeval bij Rekken in september 2007, waarbij twee personen om het leven kwamen. Dat maakte justitie vandaag bekend. Volgens het OM staat vast dat ten tijde van het ongeval sprake was van onvoldoende onderhoud aan de waarschuwingsborden. Het OM ziet daarin echter onvoldoende reden om de instanties aansprakelijk te stellen. (ANP)