Internetbeldienst Skype wil notering aan de beurs

Internetbeldienst Skype wil naar de beurs. Het bedrijf dat gebruikers gratis laat (video)bellen en chatten via internet, heeft daartoe gisteren de benodigde informatie ingediend bij de Amerikaanse beursautoriteiten.

Skype, dat is gevestigd in Luxemburg, denkt grofweg 100 miljoen dollar (ruim 75 miljoen euro) op te halen met een notering aan de technologiebeurs Nasdaq. Hoeveel aandelen het bedrijf wil uitgeven en wat die moeten kosten is nog niet bekendgemaakt. Het is een van weinige beursintroducties van technologiebedrijven in de afgelopen jaren.

Skype was tot november 2009 eigendom van het Amerikaanse internetbedrijf eBay. De veilingsite kocht het bedrijf in 2005 voor 2,6 miljard dollar van oprichters Niklas Zennström en Janus Friis. eBay hoopte op een kruisbestuiving met zijn veilingactiviteiten, maar die ontbrak volledig. Eind vorig jaar deed het bedrijf een deel van zijn belang over aan een groep private-equityinvesteerders. Die bezitten nu 56 procent, eBay heeft 30 procent en Joltid, de investeringsmaatschappij van Zennström en Friis, bezit 14 procent.

Uit de documenten die Skype heeft ingediend bij de Amerikaanse Securities & Exchange Committee (SEC) blijkt dat de financiële resultaten van het bedrijf weinig stabiel zijn. In 2007 verloor Skype 1,4 miljard dollar, in 2008 was de winst 41,6 miljoen, in 2009 was het verlies 386,8 miljoen en in het eerste half jaar van 2010 bedroeg de winst 13,1 miljoen. Het bedrijf verdient zijn geld vooral met SkypeOut, betaalde gesprekken naar vaste en mobiele aansluitingen. De zakelijke dienst Skype for Business levert nog nauwelijks omzet op, blijkt uit de SEC-documenten.

Skype meldt verder dat het zich zorgen maakt over de iPhone. De beldienst is beschikbaar voor de smartphone van Apple, maar het bedrijf vreest dat Apple die dienst zal ondermijnen ten faveure van andere beldiensten. Een andere kwetsbaarheid van Skype is de technologie: het bedrijf heeft geen centrale server die al het dataverkeer verdeelt, maar werkt via zogenoemde peer-to-peer-technologie. Gebruikers geven als het ware pakketjes digitale informatie aan elkaar door. Dat maakt het systeem minder kwetsbaar voor storingen, maar ook lastiger te beheren.

Skype heeft naar eigen zeggen 560 miljoen geregistreerde gebruikers, maar dat aantal is geflatteerd. Sommige gebruikers hebben zich dubbel aangemeld, anderen worden automatisch ingelogd als ze gebruikmaken van bijvoorbeeld MySpace. Uit de SEC-documenten blijkt ook dat Skype vorig jaar een patentzaak schikte met oprichters Zennström en Friis. Die kostte Skype 343,8 miljoen dollar, een bedrag dat tot op heden nog niet was gepubliceerd.

Breaking Views: pagina 14