Internationaal kort

Jakarta arresteert moslimgeestelijke Abu Bakar Bashir

Door onze correspondent

Jakarta. De radicaal-islamitische geestelijke Abu Bakar Bashir is gisteren opgepakt door de Indonesische politie. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de voorbereiding van terreuraanvallen. Bashir werd in 2002 gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij bomaanslagen op Bali, maar kwam in 2006 vrij. Volgens de politie was Bashir betrokken bij een trainingskamp voor terroristen in de provincie Atjeh, dat werd ontdekt in februari. Terroristen zouden daar een aanval op buitenlanders voorbereiden in dezelfde stijl als de aanslag in Mumbai in 2008. Ook zouden zij plannen hebben voor aanslagen op Indonesische functionarissen, onder wie president Yudhoyono. Sinds februari heeft antiterreureenheid Densus 88 van de Indonesische politie tientallen betrokkenen bij het trainingskamp gearresteerd of doodgeschoten. Bashir kwam in beeld nadat de politie in mei het hoofdkwartier binnenviel van Jama’ah Ansharut Tauhid, een radicaal-islamitische organisatie die hij in 2008 heeft opgericht. De politie zei gisteren dat Bashir ook wordt verdacht van het aanstellen van de leider van het kamp, alsmede enkele geestelijken die de rekruten spiritueel begeleidden. Omdat verspreiding van extremistische ideeën niet strafbaar is, had de Indonesische politie Bashir tot nu toe met rust gelaten.

Israëlische premier: blokkade Gaza legaal

Door onze correspondent

Tel aviv. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gisteren tegenover een onderzoekscommissie de blokkade van de Gazastrook verdedigd als legaal. Verder zei Netanyahu dat er ondanks deze blokkade „geen humanitaire crisis in Gaza” is. Netanyahu deed zijn uitspraken tegenover een Israëlische commissie die onderzoek doet naar de gewelddadige entering van een zes schepen tellend hulpkonvooi, eind mei. Bij die entering, door het Israëlische leger, kwamen negen opvarenden om het leven en vielen er tientallen gewonden. Hoop onder internationale bemiddelaars dat Israël de blokkade van Gaza zou versoepelen door bouwmateriaal toe te laten, leek te worden gelogenstraft door de uitspraken van Netanyahu gisteren.

Sterftecijfer Moskou verdubbeld door smog

Moskou. Het sterftecijfer in Moskou is als gevolg van de smog in de stad verdubbeld. Dit verklaarde Andrei Seltsovsky, de hoogst verantwoordelijke op het gebied van volksgezondheid in de Russische hoofdstad, gisteren tegenover verslaggevers. Volgens hem is het aantal lijken in de mortuaria verdubbeld. Vanwege nieuwe bosbranden is rond de nucleaire opwerkingsfabriek Mayrak in de zuidelijke Oeral de noodtoestand uitgeroepen. Gisteren werd nog melding gemaakt van 557 brandhaarden in het land. Op zondag doofden 239 branden uit, maar ontstonden er ook 247 nieuwe. Premier Vladimir Poetin heeft de verwachting uitgesproken dat de oogst dit jaar als gevolg van de droogte en branden beperkter zal zijn dan verwacht. Vanwege de tekorten op de binnenlandse markt wordt het huidige verbod op graanexporten mogelijk verlengd tot na het einde van 2010. Rusland is de op drie na grootste exporteur van tarwe in de wereld. (BBC)

Gemeente Hamburg sluit Taiba-moskee

Door onze correspondent

Berlijn. De autoriteiten in de Duitse havenstad Hamburg hebben gisteren na een politie-inval de Taiba-moskee gesloten. Voorheen was de moskee, in de volksmond de ‘terreurmoskee genoemd, bekend als de Al Quds-moskee. Het was het gebedshuis van ‘9/11’-dader Mohammed Atta. Sinds het najaar van 2001 werd de moskee door de Duitse politie en binnenlandse veiligheidsdienst in de gaten gehouden. Nog steeds zouden van hieruit jonge moslims voor de jihad, de heilige oorlog, worden geworven. De politie verschafte zich gisteren met geweld toegang tot de moskee, op zoek naar bewijsmateriaal.