'Inbraak op terrein ramp in Enschede'

De vuurwerkramp in Enschede in 2000 zou veroorzaakt kunnen zijn door een inbraak op het terrein van vuurwerkopslag SE Fireworks. Volgens forensisch onderzoeker Bas van den Heuvel van bureau MSNP heeft de politie in 2005 sporen van inbraak gevonden op een van de sloten waarmee de opslagplaatsen op het terrein waren afgesloten. Leden van het onderzoeksteam hebben toen op basis van nieuwe forensische inzichten de gegevens over de sloten bekeken, zegt hij.

De onderzoeker, destijds betrokken bij het onderzoek naar de ramp, maakte deze informatie gisteren bekend op een bijeenkomst voor wijkbewoners en voormalige bestuurders van de belangenvereniging van slachtoffers (BSVE). Van den Heuvel sluit niet uit dat er met hulp van medewerkers van SE Fireworks toegang is verschaft tot het terrein zelf, en dat daarna is ingebroken. Bij het verplaatsen van dozen is er vuurwerk afgegaan, veronderstelt hij. Voormalig politierechercheur Jan Paalman, die nog steeds bezig is met de ramp, acht een inbraak niet waarschijnlijk. „Dan hadden brandweermannen die als eerste ter plaatse waren daar wel melding van gemaakt.”

Justitie in Almelo is onlangs een nieuw onderzoek begonnen, naar aanleiding van een verklaring van een schoonzus van een van de eigenaren. Zij stelt dat er die zaterdag mensen op het terrein zijn geweest. Ze legde deze verklaring af tegenover RTV Oost, dat een reeks uitzendingen aan de ramp besteedde. Oud-bestuurders van de BSVE hebben aangekondigd een klacht te zullen indienen bij de Raad voor de Journalistiek wegens onjuiste en tendentieuze berichtgeving. Verslaggever Rob Vorkink van RTV Oost is verbaasd over de aantijgingen.