Hezbollah: Israëlische rol bij moord op Hariri

De shi’itische organisatie Hezbollah suggereert dat Israël achter de moord op de Libanese premier Rafik al-Hariri in 2005 zit. Sayyed Hassan Nasrallah, de leider van Hezbollah, presenteerde gisteren materiaal waaruit Israëlische betrokkenheid zou moeten blijken.

Israël heeft de bewering van de hand gewezen. „Ridicuul”, zei een regeringsfunctionaris. Commentatoren menen dat Hezbollah de aandacht voor de mogelijke, eigen betrokkenheid bij Hariri’s dood wil verleggen. Verwacht wordt dat het internationale Hariri-tribunaal in Leidschendam binnenkort Hezbollah-leden aanklaagt in verband met de dood van Hariri en 22 anderen bij een bomaanslag in Beiroet in februari 2005.

Hezbollah-leider Nasrallah toonde gisteren videobeelden die volgens hem zijn gemaakt door een Israëlisch verkenningsvliegtuigje. De Israëliërs zouden Hariri’s huis hebben gefilmd en de route die hij doorgaans nam naar het Libanese parlement. De opnames waren niet gedateerd en leken niet Hariri’s autokonvooi te tonen. Nasrallah zei ook dat een Libanees in opdracht van Israël de plek van de aanslag had geobserveerd.

Nasrallah zei het „bewijs” graag ter beschikking te stellen van een „serieuze” onderzoekscommissie. Hezbollah doet het door de VN opgezette Hariri-tribunaal af als een Israëlisch project.

De volkswoede na de dood van Hariri dwong Syrië, dat van oudsher invloed uitoefent in Libanon via onder meer Hezbollah, tot een bescheidener rol. (Reuters, AP)